Kad sam se već potpuno opustila, počela sam primjećivati bundeve na placu. Pa me nazvala Maja i tražila recept za kolač od istih. Onda sam napravila kolač iako se trudim ne peći slatko osim u posebnim prilikama. Kad sam napravila kolač, shvatila sam da bi ga mogla i staviti na blog. Koji, eto, i dalje postoji. I tako, brza kakva jesam, deset dana kasnije i nekih osam mjeseci od objavljivanja zadnjeg posta - uspjela sam sjesti i napisati ovih par redaka. Nadam se da do objave sljedećeg neće proći toliko vremena. Zapravo sam uvjerena da neće.
Kolač od bundeve i čokolade
Iako se najčešće radi u kalupu za kruh, ja sam isprobala više mogućnosti i uvijek mi je ispao super. Pripazite samo da dobro prilagodite vrijeme pečenja s kalupom koji koristite.
220 g brašna (ja pomiješam oštro i glatko)
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
malo muškatnog oraščića
malo klinčića u prahu
prstohvat soli
2 velika jaja
180 g smeđeg šećera (možete smanjiti ili povećati količinu)
700 g pirea od bundeve (narezati na kockice, staviti na protvan i peći oko pola sata na 170)
120 ml ulja (bilo bi najbolje da je kokosovo ulje, ali ako nemate, poslužiti će i obično suncokretovo)
60 ml soka od naranče
120 g nasjeckane tamne čokolade za kuhanje
120 g nasjeckanih oraha
Pretpostavimo da u trenutku kada počinjete peći kolač imate već napravljen pire od bundeve. Samo napominjem, jer neke moje prijateljice nisu shvatile poantu.
U većoj posudi pomiješati brašno, sve začine, i sodu bikarbonu. U drugoj posudi miksati jaja i šećer. Nakon minutu ili dvije, dodati bundevu, ulje i sok od naranče. Sve dodati u posudu sa brašnom i lagano promiješati. Na kraju dodati orahe i čokoladu. Peći između 50 i 60 minuta ovisno o pećnici. Opet napominjem da je ovo minutaža za kalup za kruh. U kalupu za muffine biti će dovoljno 20ak minuta. Treba paziti, ovisi i o kalupu i o pećnici, naravno. Zdrav razum ;)
Ako vam se čini da čokolade nema dovoljno, kad se kolač ohladi, otopite je još. Neću reći malo nego koliko hoćete i prelijte preko kolača. I zapamtite, najbolja stvar je da je kolač najbolji drugi ili treći dan ako uspijete čekati toliko. Mi nismo, ja samo prenosim što sam čula od drugih:)
Zaista bi bilo šteta ne objaviti ovak fini kolač. U to ime pozdrav Maji ;)
ReplyDeleteIstina, jako je fini...
DeleteJa sam si baš jučer razmišljala o blogu i jel odustati ili nastaviti.
ReplyDeleteZa sad nastavljam...
Ja držim fige da nastaviš!
Deletebaš dobro što si se vratila :*
ReplyDeleteHvala Tamara:)
Deletejooj i kod mene je tako.. bas nemam inspiraciju =(
ReplyDeleteVau Ana, zvuči super. Baš razmišljam šta bih mogla novo sa bundevom praviti. Sad znam :)
ReplyDeleteObožavam ovaj kolač! Fantastična kombinacija sastojaka!
ReplyDeleteKrasno,...fotke i recept...ma sve.. Pozdrav za vas troje!
ReplyDeleteUpravo sam otkrila tvoj blog i to mi je ulepšalo veče. Pratim te. Takodje pišem blog
ReplyDeletehttp://traganjezaizgubljenimvremenom.blogspot.rs/ , , ponekad pauziram zbog nedostatka vremena, inspiracije, lenjosti, ali se ipak nateram da nekako nastavim, pozdrav!
Isprobala sam recept i odlično je ispao :)
ReplyDelete