Pages

Thursday, January 15, 2015

Idemo?

Bio je drugi dan prvog razreda srednje škole. Nikoga nisam poznavala. Sjedila sam u prvoj klupi i odavala (kasnije će svi uvidjeti) potpuno krivi dojam male štreberice. Bio je uvodni sat glazbenog. Profesorica  - mlada, kovrčave kose, drhtavog glasa, s valjda još neosušenom tintom na diplomi Muzičke akademije. Pita tko od nas sutra ide na koncert Davida Bowiea? Dignem ruku brže nego ikada (i pomislim, opet krivo, kako je srednja škola super lagana i kako ću sve znati ako su ovakva pitanja) i pogledam oko sebe. Samo jednu ruku u zraku vidim osim svoje.



Jedva dočekam zvono, pa odem do te ruke i cure koja joj je pripadala- zove se Maja i s Lošinja je. Ima plavu kosu, pjegice po nosu i stalno se smije. Priča mi o moru, ronjenju i delfinima. Ja njoj pričam priče o ludom noćnom životu u Zagrebu kako ga ja zamišljam, jer tada, naravno, nemam pojima o tome. Idemo zajedno na koncert? - pitam. Idemo.


Padala je kiša kao luda. Probile smo se do prvih redova i glumile da znamo sve pjesme na pamet. Glumile smo da nam paše topla piva i da znamo pušit. Silno smo htjele biti odrasle i jako cool. Nismo glumile da ćemo pamtiti taj koncert do kraja života, niti smo znale da ćemo zajedno odrastati, smijati se i plakati.


Nismo tada znale da ćemo se 24 godine kasnije zajedno dogovarati za put. Idemo na Karibe? Idemo.


Nismo ni zamišljali tada na blatnom Maksimiru da ćemo hodati po plažama kojima nema kraja, ispijati rum punch i bacati se po valovima. Da ćemo pričati više manje isključivo o hrani. Da ćemo na drugu stranu svijeta nositi dobar nož i parmezan i sušene vrganje. Da ćemo plesati na plaži po kojoj hodaju kokoši i skočiti u more kad sunce počne zalaziti. Niti da će mi njen petogodišnji sin (tek) na aerodromu, u povratku, ipak priznati da me voli...


Idemo? Idemo.

 


Pavlova s kokosom i mangom 

Kore

4 bjelanjka
malo soli
1 žličica bijelog vinskog octa
3 žlice mljevenog kokosa
1 žličica kukuruznog škroba
200 g sitnog šećera

Zagrijte pećnicu na 135 stupnjeva. Istucite bjelanjke sa solju dok smjesa ne postane kruta. Postepeno umiješajte šećer i nastavite tući oko 5 minuta. Umiješajte škrob, ocat i kokos u smjesu. Na papiru za pečenje oblikujte krug 20ak cm promjera s višim rubovima od sredine. Pecite 10 minuta, smanjite na 100 stupnjeva i pecite još 45 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite meringu još sat vremena u pećnici koja se hladi.


Mango fila

2 tvrda manga (nasjeckana na kockice)
1/2 litre vrhnja za šlag
2 žlice sitnog šećera

1 nasjeckani mango izblendajte u kašu. Vrhnje i šećer istucite dok smjesa ne postane kruta i pomiješajte s kašom od manga. Takvom smjesom namažite ohlađenu beze koru i ukrasite preostalim nasjeckanim mangoom.



19 comments:

  1. Fotke s Kariba oduzimaju dah! Nadam se da ste se fantastično proveli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Bilo je ludo i nezaboravno, ponovilo se :).

      Delete
  2. Kako te život nagradi na najneočekivaniji način divnim ljudima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš si dobro rekla. Valjda se ipak sve u životu događa sa razlogom...

      Delete
  3. aaaaaaaahhhhhh....... :)))))))))))))))) tko bi reko ha?! dobro su nas posložili u Mesićevoj, zar ne?! dobro je , dobro... sa ovakvim ljudima oko sebe, stvarno moraš biti sretan i zadovoljan svojim izborima i životom ... idemo dalje, zajedno ... xoxoxoxoxooxox

    ReplyDelete
  4. kratko, jasno,s puno emocija i prelijepih fotki...a cekam poziv za pavlovu....

    ReplyDelete
  5. Divne ste obe!nogo volim sto vas poznajem! <3
    Pavlovu ne ljubim ali kokos i mango sve stavljaju na neki drugi nivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mango je apsolutni hit, ne mogu ga se nauživati ;)

      Delete
  6. na trenutak sam i ja trčala beskrajnim plažama!! hvala na tome!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago da si uživala... Hvala tebi ;)

      Delete
  7. Predivna priča, prijateljica, Karibi, život, ....., naravno da te maleni voli :) Super za Karibe, a super i za Pavlovu, ova je baš po mome guštu !

    ReplyDelete
  8. Kako divan, predivan post!!! Prelepe fotke i sjajno prijateljstvo koje je potrajalo...

    ReplyDelete