Pages

Monday, December 10, 2012

Ljut u snijegu.



U petak navečer je počeo padati snijeg, ali mi to nismo znali jer smo, poput pravih penzionera, već spavali. U subotu me probudilo ushićeno urlikanje supruga, sve je bijelo! Gle kolko snijega! veselo je izjavljivao dok sam ja mrzovoljno trljala oči. Odlučila sam mu uzvratiti milo za drago- Moraš ići po peciva za koktel sendviče. To je osjetno umanjilo njegovo oduševljenje. Na njegovo zdravorazumsko pitanje - da li ima smisla da ide otkopavati auto i krene po sve što mi treba, dobio je pogled koji je trebao sve objasniti i usput ga posramiti zbog postavljanja tako glupog pitanja. Naravno da ima smisla!



Možda zvučim malo zločesta, ali dobro znam da mu je to zapravo gušt i da ga samo treba pokrenuti. Nakon dva sata se vratio sa vrećom punom kruščića, vidno živčan. Zašto mi ne odgovaraš na pozive? I di si do sad?- i  ja sam bila živčana. Objasnio mi je (nešto povišenim tonom, ne znam zašto) da mu je trebalo 45 minuta da uopće iskopa auto, da je izbjegao par spektakularnih nesreća na cesti i onda ponovno otkopavao nanovo zatrpano mjesto za parking, i da, sve u svemu, i nije bilo tako lijepo zimsko iskustvo kakvo sam ujutro opisivala. I da nije čuo mobitel od orkanskog vjetra, šala, kape i dvije kapuljače pa se zato nije javio.


E, pa da si se javio ja bi ti rekla da je otkazano, i da nije bilo potrebno ići po peciva pa si mogao ostati doma. Čudno me pogledao i lagano zavrtio glavom, a činilo mi se i da mu se glava nije pušila samo zato što je hladan ušao u topli stan. Ni to mu nije bilo očito po volji. Nije mi jasno... Ali sam shvatila da je možda bolje ne pričati neko vrijeme. Nakon tihe mise koja je potrajala duže nego što je za mise uobičajeno, ponudila sam okrijepljujuću juhu kao naknadu za duševnu bol. Na sreću, oštećena strana prihvatila je kompenzaciju.



SASTOJCI


maslinovo ulje
jedan veći poriluk
jedan krumpir
litra povrtnog temeljca
jedna veća brokula
sol i papar
timjan
sir s plijesni
vlasac
mascarpone ili mileram



Dinstati poriluk na maslinovom ulju. Dodati krumpir narezan na manje kockice i temeljac. Kada zakipi smanjiti vatru i dodati na sitno narezanu brokulu pa pustiti još 5 minuta da kuha. Smiksati u blenderu, dodati sir po želji (dakle, puno), vlasac i malo mascarponea ili milerama.

10 comments:

  1. ah, zimska idila i zimske "radosti" loptanja i guranja auta! =))) sjeti se Muje, imigranta iz Kanade, on se jos morao boriti protiv jelena.. imas srece pa kod vas nema zivina, hehehe

    odlicna supica za zimsku "idilu".. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema živina al ispada da je jako stresno;) Naganjaš psa koji neće hodati jer joj smeta sol koje ima u izobilju, izbjegavaš sige koje padaju sa svakog krova, paziš da ne padneš jel je sve zaleđeno...ne znam dal starim ili samo volim prigovarati na svako godišnje doba?!

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...Nashlo se par 'pravopisnih' greshaka ;-)
      Nakon ovakve juhe, sve se lako izgladi!

      Delete
  3. Ooooo što je dobra ova!!!
    Još sa tim sirom! MMmmmmm, baš je zimska fina.
    Dobru si taktiku smislila za iskupljivanje:)
    Baš si me nasmejala i razdragala, kao i uvek:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A moram šutit i bit pokorna kad sam kriva, znaš kak je...;)

      Delete
  4. Ahahaha, ovo se tako dobro može primeniti na mene i mog Dedicu :) Odlično si ga podkupila i otopila mu ovom divnom čorbicom prstiće na nogama i rukama. Imali negde na blogu recet za testeninu tvog Dedice?
    P.S
    I što ga ljutiš sada u decembru, ostaćeš bez poklona :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nismo još ništa stavili na blog osim ovog(mog) fijaska;)
      http://foozdarije.blogspot.com/2012/09/happy-anniversary.html

      Delete
  5. Predivna juhica :)
    btw, i ja svome nekad znam uputit pogled koji sam za sebe govori više od 1000 riječi. Oboje znamo da ih samo treba malo pokrenuti da nešto naprave bez da im ti sve diktiraš :D
    Ali, dobro ti je Zoka rekla, nemoj ga ljutit u prosincu jer je Sv.Nikola, Sv.Luce pa Božić :) Ljuti ga kasnije kad ti se sve skupi pa izreci sve odjednom :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam sreću da moj muž sve odmah zaboravi, i dobro i loše...jedino mi se može dogoditi da zaboravi i na Božić i moj rođendan ;) al zato se trudim redovno ga podsjećati!

      Delete