Pages

Sunday, March 3, 2013

Banana-fana-fo-fana.

Mene kuhinja nije zanimala kao malu djevojčicu. Nisam upijala mamine majstorije prateći je u stopu. Nisam voljela niti ići na plac s njom jer mi je bilo neugodno kad bi se ona cjenkala. Počela sam kuhati iz potrebe, glad me je natjerala na kuhaču! Imala sam 17 godina, poslali su me u Ameriku, a žena kod koje sam bila smještena je imala drugog posla. Sa svega 23 godine već je brinula o dva sina i čekala trećeg! Balansirajući između "pričuvaj mi mlađeg (ili starijeg)" i "nisam stigla kuhati, vidi što ima u frižideru", kasno sam shvatila zašto je baš mene udomila. Preostalo mi je jedino da se bacim na preživljavanje.



Nakon početnih par mjeseci jedenja tv-večera, zasukala sam rukave. Prvo pa muško - banana bread. Tko je probao pravi američki banana bread zna da mu nema ravna. Izučila sam ga do savršenstva u tih desetak mjeseci. Vratila sam se u Zagreb 10 kila savršenija.
I onda ga već stvarno dugo nisam radila. Nekako sam zaboravila valjda. Dok pita od banane koju sam nedavno radila nije podsjetila muževog kolegu na banana bread. "Super je pita" - navodno je rekao - "ali ja sanjam o onom pravom, američkom banana breadu." I on je bio u Americi. Zna čovjek što je dobro.


I tako sam prije tjedan dana napravila prvi banana bread u ne znam koliko dugo (ne mogu prestati izgovarati, i samo ime mi je super - banana bread). A onda jučer odmah drugi. Prvi puta smo išli u posjet prijateljima amerikanofilima, koji se baš spremaju na, valjda pedeseti, put u Ameriku. Kupili američko pivo i napravili banana bread. Kažu svi da je bio super. Valjda ne samo iz pristojnosti.


Banana-fana-fo-fana bread

200 g šećera
115 g putra
2 jaja
3 jako zrele banane
170 g brašna (ja pomiješam oštro i glatko)
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije

Banana for scale.


Miksati šećer i puter, dodati nagnječene banane, razmućena jaja i vaniliju. U drugoj posudi pomiješati sol, brašno i prašak. Dodati suhe sastojke u banane, pazeći da ne miješate previše. U kalup i pećnicu na 175 stupnjeva- 55 minuta.

12 comments:

  1. Ni ja nisam nikad kuvala sa mamom! Niti je u porodici bilo kuvara ili nečega što bi moglo da mi usadi ljubav prema kuhinji. Baš mi drago da si i ti u tom klanu zaljubljenika u kuvanje!
    Moraš nam još pričati o tom iskustvu iz Amerike, jako me interesuje!
    A banana bread OBOŽAVAM!!!A šta je to u nazivu fo fana?
    Zapisujem ovaj tvoj amerikan, biće isproban sigurica;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ti je ko neka američka brojalica, nama zezancija, igra riječi;)

      Delete
  2. Sjajna pricica i savrsen banana bread...mnogi od nas su poceli kuhati iz potrebe, ne iz ljubavi (to valjda kasnije dodje). Banana bread naprosto obozavam; stoga ga nastojim rijetko praviti ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i ja se držim toga - kad mi je nešto fino, zaboravim da sam ikad probala;)!

      Delete
  3. I ja bih da pišeš još o Americi.
    Pravila sam jednom Banana Bread, ali ipak nisam neki ljubitelj termički obrađene banane. Mada, mojima se dopao. Probaću i ovaj tvoj, recept iz prve ruke...
    Inače, kad si spomenula kuvanje ili nekuvanje od malena. Moja mama lepo kuva, ali ne obožava kuvanje. Ja kuvam od petog razreda, a ne znam ni sama zašto sam to zavolela. Baš ne znam... :) Eto, ima nas raznih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki- o Americi mogu roman napisati kolko imam anegdota...

      Delete
  4. isto tako razmažena i sačuvana od bilo kakvih ulazaka u kuhinju, prvi put kad sam išla preći jaje (s cca 13-14 god), gurnula sam prst u ulje da vidim je li dovoljno vruće!
    Drugo kuharsko iskustvo rezuliralo je cijelopopodnevnim povraćanjem najbolje prijateljice koja je bila dovoljno hrabra (ili jako naivna) da pojede moje izvana-izgorene-a-iznutra-sirove faširane šnicle.
    Zato sam danas u kuhinji skoro pa dobra kao Ana! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha...ne bi se ja uspoređivala sa nekim tko je nakon takvih početaka na kraju profesionalno vodio restoran;)

      Delete
  5. Američke priče :)
    Banana bread ti super izgleda!
    Moram priznati nikad ga nisam radila. Nemam pojma zakaj, jednostavno nisam...a sad kad još čujem kak se od njega bude "savršeniji", mozda ga isprobam tek krajem ljeta ;))

    ReplyDelete
  6. Radila sam slatki kruh u koji je išla samo jedna banana plus još neko suho voće. Nisam nikad probala kruh samo s bananama, ali ovako začinjen pričom baš mami na isprobavanje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, nisam još naišla na osobu kojoj nije fin;)

      Delete