Pages

Tuesday, March 12, 2013

Ovo prisjećanje je težak posao...

Znam da sam se već nedavno prisjećao, i inače me nervira ta patetika i sentimentalnost generalno. Joj, se sjećaš kak je bilo super tam i tam, prije jedno 412 tisuća godina? Super nam je bilo, da smo bar opet tamo i tada... Ne sjećam se i boli me đon, mrmljam u sebi mrzovoljno dok smješeći kimam glavom gledajući u daljinu kao da se stvarno sjećam ičega. Ja razmišljam prema naprijed! Progresivno! Proaktivno! Probiotički!


Dakle, iako mi prisjećanje i nije najdraži hobi, dužina i sivoća ove zime (i vapaji supruge) prisilili su me na ponovnu reminiscenciju. Više nema snijega, ali nema ni sunca. Doduše, pojavi se na par sati, taman dovoljno da oduševljeno počnem tražiti kratke hlače po ormaru. Dok ih nađem, nađe se i neki scumbag oblak koji opet zakloni sunce i spusti temperaturu ispod (čak i moje) donje granice za kratke hlače.



Uzimajući sve to u obzir, nije ni čudo da smo ovako brzo posegnuli za bocom sjećanja. Opet iz Italije, makar se nemoguće ne podsjetiti svako malo i u Zagrebu. Aperol Spritz je, naime, u samo par mjeseci postao ovdje household ime, kako bi rekli Eskimi. Supruga ga je otkrila i prije puta, ali ja sam hipsterski odbijao probati nametnuti mainstream. Nismo bili u Padovi odakle dolazi Aperol, ali smo bili gotovo na istoj zemljopisnoj šrini. Samo na zapadnoj obali, umjesto istočne. Svejedno, smatrao sam da je dovoljno blizu da moralno neokrznut probam i taj napitak.



Bili smo u Liguriji, bauljajući po Cinque Terre, 5 ribarskih gradića (od kojih je jedan potpuno nov, potpuno turistički i potpuno- neribarski ali nema veze). Neću puno ni pričati o šarmantnim, šarenim ulicama (i puno manje šarmantnim Ligurcima), nemam niti približno dovoljno vještine dočarati ljepotu. Ono za što mislim da imam vještine jest prigovaranje. Plus 4000 stupnjeva po mojoj procjeni. Tu negdje.


No dobro, nema problema, pa more je tu, ljudi se kupaju, gledaj, i plaža je tu odmah blizu birtije. I kuži kak su super ogromni oblutci ovi, k'o da smo patuljci. Fora. Hm, i toplinu dosta dobro drže. Ne pretjerujem, kao da sjedite na radijatorima, ali ne onak ugodno dok je vani ovakvo vrijeme, nego kao da sjedite na radijatorima na plaži, na spomenutih 4000 stupnjeva. Nakon izlaska iz mora (samo oko 35 stupnjeva) presvlačim se u suhu odjeću. Koja nije bila niti približno suha nakon balansiranja po oblutcima-radijatorima pod nesmiljenim suncem. Efekt kupanja- umorniji i znojniji. Motherf...



Vratimo se do birtije s predivnim pogledom, gdje je pametniji dio naše ekspedicije preskočio torturu na plaži, i dočekao nas sa Spritzevima! Naravno da nisam razmišljao o moralnim implikacijama ispijanja trendovskog koktelčića, bio je hladan, pjenušav i predivno narančast. Bilo je i leda u čaši!


Nakon što smo  jednoglasno odlučili prebudžetirati financijske resurse odvojene za ručak u resurse za osiguravanje većih količina ovog subliminalnog napitka, bilo nam je puno lakše bezbrižno tumarati predivnim nacionalnim parkom čak i na 4000 stupnjeva.



A zahvaljujući mom predivnom šogoru, sada uživam u Spritzu i u sivom Zagrebu. I prisjećam se...




Aperol Spritz

Kao da niste znali:
3 dijela Prosecca ili kakvog drugog bijelog, suhog, pjenušavog vina
2 dijela Aperola i 
malo sode (mineralna voda će također poslužiti).
Puno leda, i pro-tip: iscijediti malo naranče u čašu ;)


Miševi...
...i mačke...
...naglavačke.


24 comments:

  1. hahaha.. misevi i macke su genijalne! =)))

    ez juzhual, endzojd stivo! ;)

    ReplyDelete
  2. Hehe, volim ovakav post uz jutarnju kavu!
    Može li svaki dan bar jedan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj svaki dan, pa postat ćemo alkoholičari ;)

      Delete
  3. Točno ovako bi moja bolja polovica opisala putovanje, uz iznimku da on ne bi ni probao ući u more on bi odmah zapeo na koktelčiću. :)

    ReplyDelete
  4. Mene oduševili oni 'kamenčići'. :) Baš takvi bi mi trebali za vrt. :) Ne, stvarno su ogromni s obzirom da su oblutci, a ne obično kamenje...
    Slažem se sa Zezom - dobar post za početak dana... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad si me podsjetila kako sam za jednu Staru Godinu koju smo slavili u Pragu uvjerila Mislava da moramo kupiti nekakvo ukrasno kamenje;) Jadan je vuko dvije vreče tih kamena po čitavom Pragu i po vlakovima do Zagreba, a ja sam ih nakon jedne sezone bacila jer mi više nisu pasali;)!

      Delete
  5. AAAA sad si mi stao na muku. To je mesto koje želim posetiti već godinama i nikako da odem. Šmrc. Moraću drmnuti jedan spritz da se utešim;) Volim, volim!
    A more u Liguriji mi je jedno od najgorih u kojima sam se kupala:) Mada, generalno, svi koji su ikad posetili vaše primorje teško da se mogu zadovoljiti nekim drugim morem. To je fakat.
    Uživala sam čitajući i smejala se jako. Fala:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, crvenim :)
      Treba samo odabrati neki lagodniji dan, jer je istina da od mora nema baš osvježenja...

      Delete
  6. Zabavan post sa puno krasnih fotki...
    Za lijepe memorije se hvatamo kada dodju dosadni dani!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš su dosadni...Taman kad smo pomislili da dolazi lijepo vrijeme, a eto nam danas snijega...

      Delete
  7. super ste... this is so M.... :)))))

    onda aperol spritz i kad dodjete do nas na otok!! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znaš da sa nama nema problema, šta daš - daš;)!

      Delete
  8. Foozdići moji, vi ste pravi svjetski putnici :)
    Volim ovakve reportažice s putovanja.

    ReplyDelete
  9. ajde da ovo vase hladno picence konacno prizove tople dane :-)
    i strasno lajkam kuhinju i ono malo bijelo krznato cudo.zivjeli :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I bijelo cudo lajka kuhinju, provodi u njoj barem pola dana;)

      Delete
  10. S gustom "smazah" sve dosad propustene postove pa da ostavim i pozdrav! :) Sve je krasno kao i uvijek, jos krasnije nego na pocetku! :*, acrobatie

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIslili smo na tebe i pitali se što te nema;)! Hvala na komplimentima...

      Delete