Pages

Monday, July 28, 2014

Godot...

Čekala sam Dinastiju. Čitav dan i onaj prije. I onda kad bi konačno počela, tata bi rekao da moram na spavanje. Ja bi u nevjerici pogledala mamu, a ona bi samo slegnula ramenima.



Čekala sam Barbiku, čitavu vječnost, možda i duže. Njemu je to bila glupost pa mi ju nikad nije kupio. Dobila sam ju kao najljepši poklon od Mašinog tate. I silno sam ju voljela, toliko da sam ju svugdje nosila sa sobom, sve dok nije završila na dnu zahodske školjke.


Onda bi godinama kasnije čekala subotu jer se subotom ide u disko, a on bi rekao da ja ne mogu ići u disko jer bakina sestra slavi sedamstoti rođendan pa se cijela obitelj okuplja.


Čekala sam prvu zimu kada ću ići sa društvom na skijanje. Kada nećemo voziti u karavani prepuni lonaca sarme. Kada neću morati u glupu školu skijanja u kojoj antipatičnog instruktora ne razumijem ali niti riječ. On je popustio, a ona ga je tugaljivo pogledala - Miki, pa ona je još curica...


Čekala sam noćni tramvaj koji se gotovo nikad ne bi pojavio vraćajući se kući nakon izlazaka, čekala sam zvono u školskoj klupi koje mi isto nije išlo na ruku, čekala sam pokraj telefona, valjda nekoliko mjeseci kad se sve zbroji.


Onda sam čekala kraj školske godine, ljeto, super najbolje prijatelje, princa na bijelom konju... Kada mi se učinilo da sam dočekala sve od navedenog, počela sam željeti više.


Ove godine čekam 27 dana predugo da sjednem pod lipu, čekam sunce, zrikavce, pogled u more i lavež pasa. I ne okrenem se, zaključim da vrijeme zbilja prebrzo leti i poželim da uspori, da čekam malo duže...


Linzerica

Ovaj klasik dala nam je naša prijateljica (ujedno i naš predivni hand-model), a ukoliko me pamćenje služi, ona ga je našla na Coolinarici.

Tijesto

18 dg brašna
5 dg mljevenih badema
korica i sok jednog limuna
12 dg šećera
12 dg maslaca

Nadjev

20 dg šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
20 dg mljevenih badema
20ak dg voća


Zamijesite tijesto od svih sastojaka, napravite kuglu, zamotajte u foliju i stavite u frižider. Barem 45 minuta. Nakon toga ga razvaljajte i stavite u namašćeni kalup, dobro ga pritisnite i malo izbodite vilicom.
Žumanjke izmiješajte sa šećerima dok ne budu pjenasti, pa dodajte mljevene bademe i snijeg od bjelanjaka. Prelijte po tijestu i u to lagano utisnite voće. Oko 30 minuta na 160 stupnjeva i jedini preostali problem je kako dočekati da se dovoljno ohladi!

19 comments:

  1. Divan desert i super uvodni dio. Ponekad je možda bolje ni ne razmišljati koliko smo vremena u životu potrošili čekajući nešto/nekog

    ReplyDelete
  2. Odličan post, ono kada pročitam u dahu i smjestim sebe u priču, ....čekamo, uvijek nešto ili nekoga čekamo , pa pomalo zaboravimo uživati u onome što je ovdje i sada. Ali, drago mi je da uživaš, kako u ovom divnom moru i prirodi (slike su savršene) tako i u odličnom kolaču koji odmah bilježim !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga. Kolač je pravi hit, barem što se moga društva tiče :)

      Delete
  3. Postoje 2 popularne izreke o cekanju, jedna zvanicna, druga ne toliko (ali istinita):
    -Ko ceka, taj doceka!
    -Ko ceka, taj se naceka!

    Pita izgleda divno, steta samo sto se tijesto mora CEKATI 45 minuta ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasna - mislim da je zato toliko slatka jer moraš čekati na tijesto...ko i sve drugo u životu ;)

      Delete
  4. znas kako kaze ona nasa stara narodna---strpljen spasen! hehehe.. divne su ti ove slike.. gdje se to skicete? i kakve su ovo zute maline??? to nikad nisam vidjela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ove smo se godine natjerali mrdnuti iz našeg seoceta podno Velebita, tako da nas je bilo od sjevera do juga :)

      Delete
  5. Jao, ne pomonji mi čekanje... moja glavna osobina je nestrpljivost. Ti si bar dočekala Barbiku, ja nikad! Slike su sjajne... gledam one kučiće na slici i mislim kako bi se moja deca rado igrala sa njima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ne znam dal sam strpljiva ili ne, ponekad samu sebe iznenadim. Al možda je to i takva narav, ja naprosto stalno nešto čekam i moram se često podsjetiti da bi trebala više uživati u sadašnjem trenutku ;)

      Delete
  6. E da, sta sam ono napisala pa mi nije hteo objaviti...
    Da, pre neki dan sam naisla na nesto super na pinterestu: Kao iako vreme leti, mi smo ti koji upravljamo njime...
    E htela sam reći da si ti ovo leto zaista savršen pilot, svaka čast :) Meni se nekako čini da su vaša leta uvek uzbudljiva i interesantna ali ovog puta kao da je za nijansu lepše.
    Pravi si majstor!

    A ovu pitu mi bush ti pravila da je jedemo za doručak pored bazena ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I da ne znam koji je problem nasih roditelja i barbika.... Ja sam moju dobila tek kada su vec svi uveliko imali 5...

      Delete
    2. U moje ih vreme na balkanu nije ni bilo (Barbika mislim) pa problem nije ni postojao. A kada je Martina bila mala ja sma rekla nesto u ovom stilu : "u ovu kucu ce Barbi da udje preko mene mrtve a onome ko je donese odgriscu mu nos!" ... kasnije je nasledila Barbike njene sestre od tetke i igrala se sa njima i sada lepo ide u skolu, uci latinski i grcki i hoce da se upise na medicinski fakultet ! Ja sam valjda u njj gledala personifikaciju eventualne ideje da ce dete da mi postane kreten i da ce da misli samo na neke povrsne i nevazne stvari a u stvari o njoj deca naravno ne gledaju nista ideolosko...ma odrasli su optpuno blesavi...A sto se cekanja tice, to je nesto sto nism uspela da naucim, jednostavno mi ne ide od ruke...NE VOLEM kao sto kaze Djoka Balasevic...
      A znam da treba, i znam da je zdravo...
      I hocu ja sebe da nateram ali mi ne ide u glavu, tj. mozak...trudim se, sebe teram i na kraju eksplodiram !
      Super je ovaj kolac...
      kiss,
      Marina

      Delete
    3. Nevena - jako se veselim piti uz bazen...Nadam se da neće ispast - puno baba, kilavo dijete ;)

      Delete
    4. Marina - Baš sam htjela reći da mi tvoja Martina ne izgleda kao netko sa posljedicama igre sa Barbikama. Fina djevojka, da finija ne može biti. Istina je da nije drugačija mogla niti biti kad su ju odgajali takvi roditelji. Pusa

      Delete