Kasnije, more je značilo novostečenu slobodu, prve ljubavi, prve votke sa đusom i ležanje na plaži od jutra do mraka. Značilo je dugotrajne pripreme pred izlazak, hrabre frizure i hrabro visoke pete. Preživljavanje na pašteti i bobi štapićima.
Kad danas kažem more, mislim na kozice, škampe, cvijetove tikvica i hobotnicu. Jutra uz smokve i podnevni muškat. Mislim na tišinu i knjigu u hladu ili na suncu od 4 do 7.
Galetta od šljiva
160 g brašnapola žličice soli
jedna i pol žlica šećera
korica pola limuna
115 g putra (hladan, narezan na manje kockice)
1/4 čašice jogurta ili kiselog vrhnja
600 g šljiva
malo meda
šećera po ukusu
tostiranih badema ili sličnog
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i koricu limuna. Umiješajte puter rukama dok smjesa ne izgleda kao grubo, zrnato brašno, a najveći komadići putra nisu veći od zrna graška. Umiješajte jogurt (ili kiselo vrhnje, ili, najbolje, ricottu) s malo hladne vode i ulijte u brašnastu smjesu. Dobro povežite, i onda rukama umjesite u neurednu loptu. Umotajte u prozirnu foliju, zgnječite u disk i stavite u hladnjak na barem jedan sat (može i do dva dana).
Šljive narežite na četvrtine (ako nisu velike može i na polovine), pomiješajte ih s medom i šećerom (može i malo alkohola, npr. ruma) te pustite oko pola sata. Za to vrijeme razvucite tijesto u željeni oblik i na željenu debljinu. Rubove presavinuti prema unutra. Sve što je preostalo je posložiti marinirane šljive po tijestu, posuti bademima i peći na 180 stupnjeva 30-ak minuta.
Mene more asocira na miris cempresa, smokve i da se ne mora nigdje zuriti.
ReplyDeleteSljive - kako mi nedostaju!
Vi u onoj obecanoj zemlji nemate šljiva?
DeleteI posle toliko godina moja prva asocijacija na more je silazak na plazu kroz borovu sumu u Jelsi na Hvaru pracen muzikom zrikavaca...i naravno taktika zauzimanja koliko je god moguce ravnije stene, ali na njima su obicno od ranog jutra lezale holandjanke ili nemice a mi koji smo na plazu stizali ne pre 12 smo se gurali po nekom siljatom kamenju !! CIni mi se da je prosla vecnost (a i jeste)...
ReplyDeleteStrasno me intrigira ovo testo sa jogurtom umesta jajeta...
Baci !
Čitam tvoj komentar i neka nostalgija me uhvati, u najljepšem smislu...Želim ti još puno borova i zrikavaca, možda se i sretnemo... :)
DeleteDivan post! I mene ta reč podseća na vrlo slične stvari. Baš mi nedostaje ove godine :/
ReplyDeleteNije ljeto još gotovo :)
Delete...meni su ipak najdraže godine đusvodke i bančevanja do jutra na plažama---bilo nam je super ha ? :)
ReplyDeleteNe smijem se ni sjetiti kako je bilo dobro :)
Deleteeh more.. meni nase more strasno nedostaje..
ReplyDeletenema nista ljepseg od uzivancije u jutrima kraj mora =)
Slažem se i mogu misliti kolko ti fali...Nadam se da ćeš nam uskoro opet doci ;)
DeleteDivan post i fotke
ReplyDeleteHvala ti :)
DeleteAh to more,neću da se žalim. Ovde gde živim gde god da si more je blizu.I to više njih.A šljive kao i Jasni i meni nedostaju.Ovde nema ta vrsta ,samo one krupne okrugle kao džanarike!
ReplyDeleteI apropo mora i peska setih se kako Antony Bourdain kaže.Kad imaš peak medju prstima ,hrana je uvek ukusna
Džoli, hvala što si se javila ;)...Znam tu epizodu i slažem se sa tom izjavom, život stvarno izgleda bolje kad si na plaži...:)
DeleteMiris borova, citrusa i origana... Ja i seka, još prilično male, iz sveg glasa evamo Bajagu. Tata staje sa našim Renoom 4 da kupimo dimljenog sira pored puta. I smokava... Rijeka i Zadar...
ReplyDeleteDivan, nostalgičan post...
Miki, i mi smo imali Renault 4, popularnU Katricu...I kretali na more kao da idemo na kraj svijeta - mama je radila sendviće, čaj u termosicama, malo voća da se nađe. I onda kad bi ugledali more, mi klinci smo se derali kao da vidimo čudo :)
DeleteLjeto i more...to je ono kaj mi uvijek mami uzdahe :)
ReplyDeleteGaleta od šljiva, odličan uvod u ranu jesen... jako fino izgleda!