Pages

Monday, November 17, 2014

Tajna jesen.

Skoro svaki dan barem nekoliko minuta sjednem na jednu klupicu u parku. Uvijek istu. Pas, naravno, sjedne pokraj mene. I čudi se što pored nas neka dva budalaša ganjaju jedan štap. Već dvadeset minuta. Po mokrom i po blatnom, brr. Njoj to nikada nije palo na pamet. Ona je više filozofski tip.



Veliki, žuti list zatakne mi se za naočale, skoro sam pala s klupe kol'ko sam se stresla. Smijem se sama sebi, Lou se uplašila da već moramo nastaviti hodati. Stigla je jesen, kaže list dok ga vadim iz kose. I stvarno jest. Ne ona Miholjska, već prava pravcata jesen - red kiše, red lišća, i malo malo sunca.


Izgubljenoj u dozivanju sunčanih jesenjih dana (koji su mi možda jednakiji među jednako lijepim danima svih godišnjih doba), prilazi mi čovjek i objašnjava da na klupi ne sjede psi nego ljudi. Ljuti se, glas mu je povišen, da sam ja raspoložena ili naprosto takav tip, možda bi došlo do svađe. Pogledam ga u oči i shvatim da je to isti onaj u kojeg sam, učini mi se prije 3000 godina, bila malo zaljubljena. Vjerojatno to nije niti znao jer sam ja običavala voljeti u velikoj tajnosti. Ne sjećam se, jesam li njega koji put nazvala i poklopila slušalicu, jesam li ga pratila po školskim hodnicima i doma ispisivala svoje ime uz njegovo prezime. Da li sam zamišljala da živimo negdje uz more i ludo se volimo.

Psi sjede gdje god žele!

No kad sam ga vidjela, tada u parku, kao da mi je pao kamen sa srca što je taj crush ostao tajan. Nasmijala sam se (i njemu i sebi samoj) uzela Psa Koji Sjedi i odlepršala svom domu, kao kakav žuti list nošen vjetrom (morala sam napisati ovaj zadnji dio rečenice kao poseban pozdrav mom suprugu).



Pitice od jabuka

Za jabuke

1 jabuka
30 g putra
7 g mljevenog cimeta
30 g smeđeg šećera

Za tijesto

450 g brašna
60 g putra
30 g šećera
160 ml sirutke

Za topping

1 veliko jaje
30 g šećera
4 g mljevenog cimeta



Za jabuke otopite puter u tavi i stavite u nju jabuke, cimet i šećer. Promiješajte sve zajedno 2 do 4 minute da se šećer rastopi i smjesa prekrije jabuke, ali one ne trebaju biti skuhane. Maknite ih s vatre.
Za tijesto u brašno ubacite putar u kockicama i povežite prstima. Dodajte šećer. U sredinu smjese ulijte sirutku (možete malo ostaviti i za kasnije) i zamijesite. Smjesa mora biti vlažna i kompaktna. Ako je potrebno, dodajte još sirutke. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i oblikujte u kvadrat pa ga razvaljajte na debljinu od 1,5 cm najviše, površine 20*50 cm (ili tu negdje). Dužinom polovice tijesta stavite ohlađene jabuke i prstima stisnite rubove tijesta zajedno. Narežite 12 kvadrata, namažite svaki razmućenim jajem i pospite smjesom cimeta i šećera. Pecite dvanaestak minuta na 250 stupnjeva. Kažu da su najbolji par dana nakon pečenja. Mi znamo da su pitice dobre i odmah iz pećnice dok još pale nepce. Sve smo maznuli s Joy the baker bloga!

8 comments:

  1. Ma pitice su odlične dok su tople, takve su i meni najdraže! A uvodna pričica je baš simpatična :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram priznati da niti ne znamo kakve su hladne :)

      Delete
  2. Priča mi je super, "pas koji sjedi" :) presladak ! , a pitice mirišu do ovdje , odlične !

    ReplyDelete
  3. Ona je jedna prava lepotica! A pita miriše d'ovde :)

    ReplyDelete
  4. Sretna si da imas takvog druzbenika za setnje ...Pitice sa sirutkom su me zaintrigirale;

    ReplyDelete