Pages

Tuesday, July 14, 2015

Produženi vikend

Prvi produženi vikend, datumi se poklapaju, idemo na more. Auto puca po šavovima, u njemu nema čega nema. On šizi, stalno ponavlja kako mrzi ovako putovati. Ne znam kako se već nije naučio, ovako putujemo zadnjih 15 godina.



Stižemo do autoputa i ja shvaćam da sam zaboravila hobotnicu. Biram riječi kad mu govorim da se moramo vratiti doma. Ne moramo se vraćati doma, izgubiti ćemo još sat vremena i ne moramo jesti hobotnicu - odgovara mi. Moramo jesti hobotnicu, Marko i ja smo ju birali, eno je doma, čeka me u frizeru.


Sat vremena kasnije opet smo na autoputu, ja sjedim sa 4 kile smrznute hobotnice u krilu. Stvarno nigdje nema mjesta. Ja šutim, ne usudim se reći da mi je hladno jer već vidim kako bivam lansirana kroz prozor prije Donje Zdenčine. Stavio je psa Miljanu pod noge, ona je nemirna, ja objašnjavam da joj je vruće. Svima je vruće, mora malo izdržati, stavio sam da joj puše. Za pet minuta hobotnica je na jednoj nozi, a pas na drugoj. Više nije nemirna, spava k'o top, a ja se do kraja puta toliko ukočim da ne mogu izaći iz auta.


Stižemo na zalazak sunca - sjedamo ispod lipe i nazdravljamo već ohlađenim rozeom s Fruške gore. Smijemo se našem putu, upadamo jedni drugima u riječ. Večeramo tek kad padne mrak, lignje sa krumpirom uz tek dvije svijeće. Noć je divna, taman tolko pirka da znam da će se predivno spavati. Sve, baš sve je onako kako treba biti, ništa ne treba mijenjati.


Muffini od pirovog brašna s borovnicama

4 jaja
2 zrele banane
1 žličica ekstrakta vanilije
malo limunovog soka
5 žlica meda
malo soli
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
60 ml kokosovog ulja
130 g pirovog brašna
100 g borovnica (mogu biti i smrznute)
orašastih plodova po želji


Pomiješajte jaja i zdrobljene banane, dodajte kokosovo ulje i vaniliju, i dobro povežite prije dodavanja suhih sastojaka. Sve izmiješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte nasjeckane orahe (ili što drugo) i pažljivo umiješajte borovnice. Pecite u kalupima na 160 stupnjeva dvadesetak minuta. Najbolji su ipak još topli.


A ovaj put imamo i video! Zahvaljujući renesansnom čovjeku Miljanu, sve je dokumentirano kamerom, nadamo se da će i vama dočarati barem dio našeg produženog vikenda (nas totalno pere na sentiment). A recept za focacciu, naravno, pronađite na Hleb i Lale!


11 comments:

  1. Lijepo od vas da hobotnicu niste ostavili samu doma :-). Ugodan pocetak (skracene) radne sedmice!

    ReplyDelete
  2. Prekrasno ! Baš vam je bilo prekrasno, i pametno je da ste se vratili po hobotnicu, a isto je tako pametno da ste imali i ove muffine :) Video mi je odličan !

    ReplyDelete
  3. Ja taman pomislila kako ce se prvo hobotnica naci na tanjiru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hobotnica je na red došla sutradan. Zahtjevala je nešto dužu pripremu ;)

      Delete
  4. Fantastično je kad se sklope sve kockice :-) Hobotnicu ste sigurno u slast pojeli :-)

    ReplyDelete
  5. Divota... Sve. I hobotnica, i putovanje, i društvo... :)

    ReplyDelete
  6. Zvuči kao super produženi vikend! Muffini divni, a nadam se da je i ona hobotnica bila fina. Obožavam hobotnicu i vjerujem da bih se i pješke vratila po nju :D

    ReplyDelete
  7. eee divan video! vidi se da ste uzivali.. di ste to bili?

    ReplyDelete