Pages

Thursday, December 17, 2015

Thelma & Lousie

Nalazimo se barem jednom mjesečno. Ponekad se vidimo i češće ali čuvamo taj jedan termin u mjesecu samo za nas dvije. U početku smo birale mjesto sastanka, a onda smo shvatile da više nemamo što birati. Nađemo se Kod Ane. Ona svaki puta prelazi pogledom meni, kao da ga prvi puta vidi, uzbuđena je, kao malo dijete u dućanu s igračkama. Na kraju uvijek naruči isto ili vrlo slično. Tako je bilo i te večeri. U jednom trenutku, odloži meni i preda mi kovertu. Ovo je za tvoj rođendan - kaže - malo sam uranila...



Dva tjedna kasnije, sjedamo nas dvije u auto i putujemo u Ljubljanu. Osjećam se pomalo kao Thelma ili Louise, iako ne bježim od doma. Muž mi je divan i ne nosim pištolj. Smijemo se uvijek istim pričama, koje su vjerojatno samo nama toliko zabavne. Prisjećamo se nekih izlazaka, ljetovanja, nekih bezveznjaka koji su nam iz nepoznatih razloga bili interesantni, suza s pokrićem i bez njega, brbljamo bez kraja i konca, upadamo jedna drugoj u riječ.


Rezervirala je sobu u malom hotelu u samom centru grada. U najmirnijem dijelu hotela, inzistirala je, da se možemo naspavati. Redamo šetnju, kuhano vino, pa jedan divan ručak. Ona odluči kupiti skije pa je meni i to smiješno, jer odmah znam da ih neće kupiti. To je osoba koja toster bira mjesecima pa kad se konačno odluči - vraća ga i mijenja još nekoliko puta.


Kad padne mrak - pale se svijetla i grad se pretvara u bajku - advent je. Stojimo na mostu - brodići plove ispod nas, osluškujem žamor, dogovaramo gdje ćemo ići na večeru... Sljedeći dan obavljamo nezaobilazni shopping i vraćamo se kući. Bez ijedne policijske potjere (niti mladog Brad Pitta), samo s nešto love manje.


Shvatim da nikad ne bi bila ista da nije bilo nje. Možda se ne vidimo dovoljno često, ne čujemo koliko bi trebale, definitivno se raziđemo u stavovima češće nego složimo, ali sve u svemu - to je to.


Drugi browniesi

140 g dobre tamne čokolade
80 g putra
100 g smeđeg šećera
50 g bademovog brašna
šaka nasjeckanih oraha
2 jaja
malo soli
naribana korica dvije klementine


Otopite putar i čokoladu (najbolje na pari) miješajući i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Dodajte šećer i istucite pjenjačom do glatke, sjajne smjese. Nastavljajući miješati dodajte jaja. Dodajte brašno, sol, orahe (ili kakve druge orašaste plodove) i koricu klementine (ili nekog drugog citrusa, a možete i potpuno izostaviti) i pomiješajte nježno kuhačom.
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, smjesu ulijte u mali četvrtasti kalup s postavljenim papirom za pečenje i pecite 25 minuta. Ohladite u frižideru preko noći (ako ste robot bez duše i apetita).


22 comments:

  1. ee to su najdivnija prijateljstva.. i ja imam moju Thelmu is osnovnjaka (doduse mi smo Toro&Poncho, ali nema veze).. i koliko se god dugo ne vidimo ili ne cujemo, kad se vidimo ko da smo se jucer rastale.. tako da znam o cemu pricas =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da, to je to! Želim vam, što više druženja ;)

      Delete
  2. Takva prijateljstva su baš ona prava prijateljstva. Super ste se provele, a nas si lijepo počastilia, obožavam brownies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Ja isto volim browniese u bilo kojoj varijanti.

      Delete
  3. Baš me takla ova priča... Čuvaj svoju prijateljicu.

    ReplyDelete
  4. ajmeee,prepre post! nas dvije se zovemo "buraz", zajedno mrzimo svijet, a danas gladujemo jer se večeras namjeravamo prejest na štandovima u gradu, pa onda na artomat :D hvala za post,baš me dotaklo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga. Nadam se da ste se dobro provele na štandovima, i mi smo neki dan imale tour ;)

      Delete
  5. Moja Thelma je u Vasingtonu, druga u Belgiji, treca u francuskoj a cetvrta u Australiji pa ti vidi ...obozavam tvoje fotografije !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marina! I to ima svojih draži, kad "moraš" puovati da bi vidjela svoje prijateljice ,)

      Delete
  6. Moja Thelma se upravo doselila nazad u Zagreb. :)
    Joj obožavam Ljubljanu, tamo bih se mogla preseliti.

    ReplyDelete
  7. Grlz, supeeer ste! <3 Samo orcate i uživate i tak treba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajde Thelma radi planove, već bi bilo vrijeme da krenemo negdje zajedno.

      Delete
  8. Jel to ona frendica s čupafcima? :)
    Sviđa mi se način na koji ispričaš neki svoj odnos, trenutak ili dožvivljaj...
    I brownie na kraju savršeno zaokružuje ovu divnu priču!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, to nije frendica sa čupavcima. Od nje sam naučila mramorni raditi, još u vrijeme kad me kuhinja nije niti malo zanimala :)

      Delete
  9. Divne fotke i pričica...Brownies bez brašna - najbolji!

    ReplyDelete
  10. To je to prijateljstvo, ne trebamo se svaki dan čuti i vidjeti da bi se kužili i možemo biti daleko, a uvijek blizu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina. Ponekad ispada da se više vidimo s onima koji žive u drugom gradu nego s frendovima iz susjedstva.

      Delete