Teško da nas takav Talijan neće šarmirati, kombinacija Franka Zappe i Fabia iz Top chefa, ako znate o čemu pričam. Nas doduše i nije teško šarmirati ako si zabavan, dobro kuhaš i imaš svoj restoran u - New Yorku. Totalno smo droljasti u tom smislu. Dobro, nije ni New York, nego Hoboken. U redu je. Nismo zahtjevni.
A čovjek stvarno zna, ako ne vjerujete nama, vjerujte američkim kritičarima. One of the top 5 New Jersey restaurants in 2002!- ponosno će nam reći. Ljudi su masovno dolazili u najopskurniji kvart da bi se davili u njegovoj pasti s obilnim količinama tartufa. Uključujući i nas koji mu nismo dali mira tokom čitavog posjeta. Onda je čovjek napravio najmudriji potez u svom životu, barem što se nas tiče (za njega nismo sigurni), i odlučio se doseliti u Hrvatsku. I to na Lošinj, zahvaljujući našoj prijateljici, a tada već i njegovoj partnerici. Ma predivno, kažemo vam.
I tako oni otvoriše restoran, Bora Bar, u najmanjoj uvalici na otoku, Rovenskoj, nadajući se valjda da će imati više mira. Našoj sreći nije bilo kraja. Tek smo mu sad zajahali za vrat. Čekamo otvaranje kao ozebli sunce . Kad dođemo, dođemo prvi, a odlazimo zadnji. On ionako mršav, za vrijeme naših posjeta izgubi još koju kilu. Ricotta njoke sa tartufima, carpaccio od hobotnice, tortelini punjeni špinatom i rikotom, branzino ravioli... Moram prestati, slinim po tipkovnici.
I onda mudro čekamo vrijeme kad osoblje ide večerati, pa im toliko pogledavamo u tanjure da ljudi pomisle da smo i dalje gladni pa nas zovu sebi za stol. Pa sve ispočetka. Tu foru smo naučili još u New Yorku, jer za razliku od drugih restorana, u kojima konobari i kuhari jedu sendviče i glodaju kobase, ovi se znaju nagraditi za dobro odrađeni dan. Onda Cheff Sasso dođe u Zagreb, a naša nepca radosno zaigraju. Kao dobri prijatelji i domaćini, zovemo ga na večeru. Na kojoj nam on skuha večeru i da insajderske savjete za domaću pastu. Koju smo ovaj put iskoristili za jednu malo drugačiju šalšu.
Malo drugačija šalša
maslinovo uljeglavica luka
2 češnja češnjaka
1 dl votke (može i nekakav temeljac, najbolje pileći, ali to, naravno, nije to)
500 g pasate
1 dl milerama (ili slatkog vrhnja)
malo čili papričice
parmezan
žlica šećera
sol i papar
Na maslinovom ulju dinstati luk i češnjak par minuta, dodati votku i pasatu i sve začine. Krčkati 20ak minuta na laganoj vatri. Na kraju dodati mileram ili slatko vrhnje. Parmezan naribati na gotovo jelo.
Krasno prijateljstvo i odličan kuhar. Nisam imala priliku probati, ali sam vidjela u nekoliko emisija da je simpatičan čovjek.
ReplyDeleteO da, moraš probati...Od 14og ovog mjeseca gostuje u Bobanu pa navrati. Mi odbrojavamo dane;)
DeleteEeee, i ja bih rado imala takvog prijatelja; ma nije zato sto je Italijan... Ovo sa votkom mi je prava stvar - moram isprobati!
ReplyDeleteAko probaš, javi kak ti se sviđa...nama je genijalan;):
DeleteUopšte ne mogu da zamislim kakav ova salsa ima umak! Zvuči skroooz ludo i dobro.
ReplyDeleteOnaj opis uvale sa Losinja gde vi jedete one lepote me je totalno oduvao!!!! Hjoj što ću da idem!!!
Sad ja vama malo da zavidim;)
Nevena - umak je ko obična šalša ( vrhnje možeš i ne moraš dodati ), ali votka ipak da poseban šmek.
DeleteLošinj je predivan sam po sebi, a ova uvalica Rovenska je san snova. Dođeš i poželiš ostati zauvijek;)
Ej htela sam reći kakav salsa ima ukus, hahahhaa...prokleti androidi...
DeleteE probaću sigurno, baš imam flajku vodke kući ;)
eee da smo se znali prije mogli ste doci kod nas u restoran ;) a sad, prosla baba s kolacima.. al' dobro, ovdje se hoboken i dzerzi siti smatraju kao dio njujorka.. sto bi se reklo kod nas "pljunes preko rijeke".. mislim ne znam dal se bas tako kaze, bat ju get d point ;)
ReplyDeleteeee cim se vratim u zavicaj odo da posjetim losinj, po prepuruci prijatelja ;) ovaj sos nikako ne moze biti losh..
Vi imate restoran u Jersey city-u? A ništa, moramo doći, kaj drugo da kažem;)...A šta spremate, vege ili ne? Ako ti se mi nasadimo, bit će ti plavo oko vrata;))
Deletene, imali smo ga na menhetenu (u financijskom dijelu), ali smo zatvorili pred godinu dana.. moji se vratili natrag u rijeku, kazu dosta im jenjujorka, hehe..
Deletea sa ili bez restorana, mozete doci ;)
Hm, sa votkom... :) Zvuči dobro... :)
ReplyDeleteSuper vam je ovaj drugar.
S obzirom na prognozu, trebat će nam dosta votke da nas zagrije;)
DeleteKakva prica... Kakav covek.. Kakci ukusi... Sve sam probala i okusila sa vama u ovom postu :)
ReplyDeleteRecept za dobru priču - kuhar Talijan, dobro društvo, jednako dobra hrana i mala uvala negdje na moru;)
Deletetoo good to be true !
ReplyDeleteBaš to i ja pomislim nakon 72 slijeda ricotta njoka, ispijajući vince i gledajući more kako se pjeni;)
DeleteHahahah odličan post, baš ste me nasmijali u ovo sivo nedjeljno jutro. Nema ljepše nego imat ovakovg kuhara za prijatelja, a još i k tome talijan, ma nije zbog paste i šalše, naravno. :))
ReplyDeleteRecept je jako zanimljiv, svidja mi se!
Nije da biramo prijatelje po profesiji ali ovdje se dobro potrefilo;)
DeleteMmmm, sa votkom, interesting. Moram probati. Ako vam ikada za psihički pritisak na osoblje restorana zatreba još jedna gladno lice sa tugaljivim pogledom, javite da odmah dodjem. :)
ReplyDeleteHa, ha...Trio fantastikus gladnih lica;)...
DeleteSuper post, a restoran bilje
ReplyDeleteimo za posjetu!! Djeluje famozno :)
Hvala! Toplo preporučam;)
DeleteHehe, baš namjeravam napraviti neku tjesteninu za večeru.
ReplyDeleteSad moram poslati muža po votku! Pretpostavljam da rakija i konjak ne bi
prošli?