Pages

Monday, April 22, 2013

Things grandchildren should know.

Koncert jednog od mojih najdražih bendova. Jednog od malobrojnih koje sam uspio i supruzi ubaciti u uho. Dva sata od Zagreba. Dugo neviđeni frendovi. Rijetko lagana kozmička jednadžba imala je za rješenje naš izlet u Graz. Sjeli u auto i za tili čas bili smo tamo (naravno, nakon proklete i neizbježne Ikee). Nakon par butelja i par nepoznanica iz jednadžbe koje su se ipak pojavile, krenusmo na koncert. Koji je bio zakon (upozorenje: ja fakat jesam fanboy). Ali pošto mi nije dozvoljeno pisati o tome, okrenimo se prema jutru nakon.

Ali proklet bio ako prva slika neće biti s koncerta!

Odličnom, sunčanom subotnjem jutru. Idealnom za šetanje s noge na nogu, razgledavanja dućana i ispijanja kava. Dok su meni navirala (mutna) sjećanja davnih studentskih dana, najdraža je oduševljeno poskakivala od izloga do izloga. Na sreću, s ciljem fotkanja istih.





Čini mi se da nekako u kulinarstvu kaskaju za ostalim aspektima civilnoga društva, barem što se tiče ove, na prvu vidljive, fasade. Tu su još uvijek vrlo tradicionalni, i ono što se nudi na ulici, nudilo se i prije *khm* godina dok sam ovdje boravio. U arhitekturi, hrabro (i s odličnim rješenjima) uklapaju futurističke zgrade u kvartove sazdane od stotinjak godina starih zgrada.



Naravno da ima moderne hrane. Ali zapravo, netko mora biti i tradicionalist. Valjda. U svakom slučaju, dobro se podsjetiti. A siguran sam i otkriti, za mnoge. Nisu za vraga ti recepti opstali stotinama godina, gotovo nepromijenjeni, baš kao i stare, šarmantne zgrade. Ulijevaju sigurnost, mirnoću. Daju perspektivu. I zgrade i recepti. To su stvari koje bi unučad trebala znati.




Kaiserschmarrn

Ovaj stari austrijski desert je toalno lagan i brz za napraviti, i totalni comfort food.
40 g grožđica
60 ml ruma
230 ml mlijeka
5 jaja
50 g bijelog šećera
3 ml ekstrakta vanilije
malo soli
125 g brašna (pomiješano oštro i glatko)
45 g putra
30 g šećera u prahu
voća



Natopite grožđice rumom na pola sata, pa ocijedite.
Istucite zajedno mlijeko, jaja, bijeli šećer, vaniliju i sol. Postepeno umiješajte (pjenjačom) brašno dok ne dobijete glatko tijesto, kao za palačinke. Umiješajte grožđice
Na velikoj tavi otopite 30 g putra i ulijte tijesto. Pecite 5 minuta, ili dok dno palačinke nije dobilo zlatnu boju. Okrenite palačinku i pecite još 3 minute. Kuhačom ju istrgajte na male komade, polijte s 15 g otopljenog putra i šećerom u prahu. Pojačajte vatru na srednje jaku i pecite oko 5 minuta, dok se šećer ne karamelizira. Cijelo vrijeme bacajte smjesu kuhačom. Pospite s još šećera u prahu i poslužite s voćem.



16 comments:

  1. Volim Kaiserschmarn i volim Graz (Moj prvi sin se tamo rodio). Par novih arhitektonskih postavki (koje odudaraju od starih, npr 'Alien') mi se bas dopadaju; pravi kontrast starinama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, predivan je! Meni se jako svidio otok na Muri, a Mislava je oduševio wc na njemu;)

      Delete
  2. Sve mi je super u ovome postu. I koncert i put i Graz i šmarn. Kako ga je moj pokojni dida zvao.
    Jedino što mi nikako nije jasno je "prokleta i neizbježna Ikea".

    Ana? Pričaš li uopće s njim nakon ove teške uvrede?!?
    ;o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Navikla sam;)...Bilo bi idealno da imam popis i da kupujem samo ono šta je na njemu, da se ne zadržavam gdje nije potrebno i ne kupujem gluposti. S obzirom da popisa nikad nema, on mene goni po Ikei, posvađamo se 5-6 puta, ja trpam brže bolje šta mi treba i šta bi mi moglo zatrebat i vani smo prije nego šta smo ušli. Tako izgleda moj shopping sa milim suprugom;)

      Delete
  3. opet jedan post meni za ljubomorisanje:) Mislim da se Zagreb nalazi na najidealnijem mestu u ovom delu Evrope. Do svakog kul grada treba ti najviše 3h. Dobro, možda malkice Ljubljana ima bolju poziciju al da ne sitničarim,sretnici jedni!!!
    Gvirnula sam na bend, nikad čula, nadam se da ćete oprostiti:
    I mi smo bili u Gracu jednom, nismo ni stigli da obiđemo grad čestito. Uhvatio nas mrak u H&M-u. Prethodno smo bili u Ikei, ofc;)I ja ne kontam kako je nekom Ikea prokleta:):):)Al mislim da je Miljan prethodnih nekoliko puta bio poprilično nesrećan dok sam harala policama. Izgleda da muškarcima nedostaje Ikea gen:)

    Ovaj tradicionalni desert je super, volim takve. I jes, što kažeš Mislav, nekad je klasika baš ono što nedostaje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi se stalno nešto žalimo al zapravo imaš pravo - sve nam je na dohvat ruke;).Drugi put kad se odlučiš za Ikeu, zovi mene, ja sam ti jako dobar suputnik;)

      Delete
  4. Ajme, koliko dugo to nisam jela! Super post i izvrstan recept! Što se tiče kupovanja i razgledavanja dućana, moje iskustvo je, da je najbolje muške njuške parkirati u neki kafić uz pivo i tv, pa na miru pogledati ponudu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moje iskustvo kaže da ih je najbolje ostaviti doma;)!

      Delete
  5. Joj fakat dugo nisam jela Kajzeršmarn, ova kombinacija sa šumskim voćem vam je odlična!
    Premda nam Ikea stvarno nije daleko, ipak jedva čekam da se konačno otvori i kod nas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam ko mala jela šmarn preliven sa Dona sirupom i to, naravno, pamtim ko nešto najfinije ali i sa voćem je mrak!

      Delete
  6. joj c'monn.nisam pomislio na kajzeršmarn godinama.sad cu ga morat napravit.bas ste neki... ;-)
    i btw. eelsi :-)))))))

    ReplyDelete
  7. Carske mrvice ! Secam se tog recepta iz jedne knjige sa receptima kada sam bila mala...u stilu: 100 recepata iz celog sveta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš smo ga izvukli iz naftalina;)

      Delete
  8. Super fotke! Gledam taj schmarn već dugo i nikako da domato napravim! :D

    ReplyDelete