Godina je 1994. i luda sam za nekim Talijanom kojeg sam upoznala na moru, pa molim i kumim mamu da me pusti u Italiju, da ga vidim. Njoj nije niti na kraju pameti da me pusti.
Godina je 1999. i više nikoga ne moram pitati, mogu ići kamo god želim. Ali da me okreneš naopačke iz mojih džepova neće ispasti niti novčić. Tako ne idem nigdje, a kamoli u Rim.
Pa gledamo keramiku, satima. Na kraju se odlučujem za jedan tanjur koji se kasnije ošteti u transportu ali ja vjerujem da je sad još ljepši pa ga volim još više.
Marina nam pokazuje Rim u koji neće zalutati turisti (i na tome joj se ne mogu dovoljno zahvaliti) - dvorišta i kuće sa najljepšim fasadama, sakrivene restorančiće, dućane u kojima se prodaje stotinu vrsta sireva i one u kojima nas vrebaju najljepše cipele.
Šećemo ispod mosta, pa uz rijeku pa uskačemo u tramvaj bez kupljene karte. Kuhamo večeru, Basilio otvara vino, svira lagana muzika, jedemo iz najdivnijih tanjura na svijetu. Redaju se pašteta od skuše, pa bob i vongole sa orechiettama, pa malo voća. A onda kava ili domaća orahovica. Rastajemo se sretni, u potpunosti ispunjeni, sa nadom da ćemo se uskoro vidjeti.
Focaccia s ružmarinom i krupnom soli
400g brašna T 500
360 g mlake vode
40 g maslinovog ulja
6-8 g soli
4 g šećera
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
par grančica ružmarina
U vodu staviti kvasac i šećer, promiješati. Dodati ulje i brašno, cijelo vrijeme miješajući spatulom, dodati i sol. Tijesto će biti ljepljivo. Drugu posudu nauljiti da se tijesto ne bi ljepilo uz stijenke, pa ga prebaciti, poklopiti i pustiti 2-3 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Nauljiti pleh u kojem ćemo peći focacciu. Premjestiti smjesu na pleh. Prste navlažiti uljem, pa utisnuti tijesto u pleh, a prstima napraviti rupe karakteristične za focacciu. Posuti krupnom soli, maslinovim uljem i natrganim grančicama ružmarina. Upaliti samo svjetlo u pećnici i pustiti da tijesto odstoji sat vremena u njoj. Nakon toga upaliti pećnicu na 220 stupnjeva i peći 15- 18 minuta. Kad je focaccia gotova, premazati maslinovim uljem, najbolje kistom.
Zabavan post....Nadam se da ces uspjeti vidjeti Rim jednoga dana (a istu nadu hranim i za sebe).
ReplyDelete...Nadam seda ces uspjeti vidjeti Rim PONOVNO jednog dana!
DeleteNadam se da će se želje ispuniti i tebi i meni. Sigurna sam da bi ti uživala u Rimu ;)
DeleteBile ste u Rimu zajedno! Divno! Volim Italiju i italijansku kuhinju, ali nisam nikada bila u Rimu, a voljela bih. I film La vitta e bella obozavam, posebno muziku iz njega, narocito Barcarolu :)
ReplyDeleteGordana, želim ti da što prije vidiš Rim i zaljubiš se u njega :)
DeleteSlatka pričica, i meni je želja...hoću sigurno jednom
ReplyDeleteDrago mi je da ti se sviđa. Sigurna sam da će se i tvoja želja brzo ispuniti.
DeleteObožavam Italiju. Obilazila sam je ali u Rim nikako. Do prošle jeseni. Dragi i ja u epizodi Medeni mesec u Rimu. Batalili vodiče i prepustili se suncu, ljubavi, lepoti, večnom gradu. Lutali, grickali, pijuckali, voleli...i zavoleli Rim oooopakooo!!!
ReplyDeleteDivna je vaša priča u slici i reči i divne ste vas dve :)
Jao, pa koja je to romantika - honeymoon u Rimu... Ne mogu zamisliti ništa ljepše.
DeleteStvarno sam oduševljena sa oba posta. Svaki tanjur mora biti malo natuckan, inaće nema dušu.
ReplyDeleteSviđa mi se tvoj recept za foccaciu, čini se tanka i hrskava.
Hvala Petra. Istina je, focaccia mi je ispala točno onakva kakvu sam htjela, tanka i hrskava. Takve najviše volim ;)
DeleteDivno jedno iskustvo! Toliko uživanje zvuči kao mnogo za podnijeti! ;) Zanimljiva je bila ta večerica, a i focaccia je! :)
ReplyDeleteMoram priznati da je to bilo jedno od onih putovanja za koje poželiš da se ponovi što prije :)
DeleteDivno i predivno, ovo je pravo putovanje i pravi doživljaj ! Vratiti ću se sigurno još koji put na ovaj post. Bila sam u Rimu prije par godina, ali više poslovno i malo je ostalo vremena za ostalo pa sam završila baš onako turistički, ne onako kako bih htjela ali dovoljno da u fontanu Trevi ubacim nekoliko novčića ne bi li se što prije ponovno vratila u Rim :) Focaccia je odlična, uvijek dobro došla, a sa soli i ruzmarinom i omiljena.
ReplyDeleteAko su novčići bačeni, nema šanse da se ne vratiš :). Čekam tvoj post sa tog putovanja ;)
DeleteSvoje snove treba stalno sanjati i ne odustajati! Ostvare se kad se najmanje nadamo :) Skroz vas vidim tamo ponovo. Mozda se i sretnemo, dok se meni isti san tamo bude ostvarivao :)
ReplyDeleteTo bi bilo divno...Sanjam :)
DeleteBaš lijepi post, sve odiše Italijom....i na kraju fina mirisna focaccia...
ReplyDeleteHvala :)
DeleteVidi se da ste guštale i u gradu i u ljidimala i vidim i u dobroj kužini.
ReplyDeleteIstina - srca su nam bila puna :)
ReplyDeleteSteta sto fotografije ne mogu da pricaju da bi ispricale i prepricale kako nam je lepo bilo dok smo pijuckale vino i jeduckale nesto malo, u letu ! Poljubac iz Rima, veliki, veliki...Marina
ReplyDeleteNadam se da ću nekad, uskoro, ja tebe voditi po svome gradu. Znam da Zagreb nije Rim al ima i on svojih tržnica, skrivenih uličica i dobrih vinarija. Puse cijeloj obitelji :)
Delete