Pages

Wednesday, April 15, 2015

Jednostavnost.

Što si želiš za rođendan - pitam ju? Ona razmišlja par skundi, pa kaže - znaš, voljela bi da mi napraviš jednu tortu. Nije mi bitno koju, samo da bude fina. Nosit ću ju na posao da počastim nove kolege. Ok, naravno, napravit ću joj tortu. Napravit ću joj dvije jer smo prijateljice od prvog razreda osnovne škole. Pa ona zaslužuje dvije. Jednu čokoladnu koja će biti još mlaka s puno šlaga i jagoda sa strane, za doma. A za posao ću joj napraviti najdivniju tortu od mrkve koju sam ikada jela.


Tako i bude - mrkvu napravim dan prije da odstoji preko noći, da bude sočna kao nijedna druga. Čokoladu pečem u zadnji tren, kupim veliki buket tulipana pa joj odnesemo sve zajedno doma.
Sljedeći dan me zove - svi su poludili za mrkvom! Moraš mi pod hitno dati recept. Pa eto, recept za Mašine prijatelje i sve druge. Uostalom, poznavajući je, ona sigurno sve ljude smatra svojim prijateljima.




Najbolja torta od mrkve

200 g smeđeg šećera
180 ml suncokretovog ulja ( može i kokosovog, još bolje )
60 g grčkog jogurta
3 velika jaja
2 žličice vanile
250 g brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraha
1/2 žličice soli
260 g fino naribane mrkve
80 - 100 g nasjeckanih oraha
po želji možete staviti i grožđice koje su vam odležale u rumu



 

Glazura od sira

220 g sira tipa philadelphia, abc ili slično
115 g putra (omekšalog na sobnoj temperaturi)
240 g štaub šećera (po meni je 180 g više nego dovoljno)
2 žlice vrhnja za šlag
2 žličiceekstrakta vanilije
malo soli





Upaliti pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremiti kalup veličine 23 do 25 cm, namastiti ga i posuti brašnom. U mikser staviti šećer i ulje, polako dodavati jogurt. Dodati jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksati par minuta, pa ostaviti sa strane.
U drugoj posudi pomješati brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
Lagano dodavati suhe sastojke u mokre, ne miksati. Na kraju dodati naribanu mrkvu i orahe.
Peći 30ak minuta, ovisno o pečnici. Kad je biskvit gotov, pustiti ga da se skroz ohladi.
Za to vrijeme napravite glazuru - istucite sir i putar na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodavati štaub šećer, vrnje i ekstrakt vanilije pa miksati još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu sve grudice. Na kraju dodati sol.
Glazuru premazati preko hladnog biskvita i ukrasiti orasima. Recept smo našli na Sally's Baking Addiction

22 comments:

  1. Replies
    1. Baš mi je drago da sam pogodila i tvoj ukus ;)

      Delete
  2. Divna torta za divno prijateljstvo! Volim kolace sa mrkvom (ja ih svrstavam u zdrave).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha, baš si me nasmijala. I ja ću ih sada prozvati zdravima :)

      Delete
  3. Divno izgleda: Super je imati prijateljicu koja za rođendan poklanja ne jednu nego dvije torte.

    ReplyDelete
  4. Kolač od mrkve sam jela, a tortu još nisam. Jedva čekam mrkvu u vrtu da isprobam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, ti si posebna sretnica kad imaš svoj vrt i mrkve u njemu ;)

      Delete
  5. Kako volim ove tvoje fotografije! Prekrasna torta.

    ReplyDelete
  6. Kolac od mrkve pravimo jos iz davnih vremena i jako ga volimo. Biskvit je slican, samo ne sadrzi orahe, a nema ni glazuru. Posipa se secerom u prahu, pravi starinski kolac.Ovo je definitivno svecana verzija mrkvinog kolaca. Inace, grozdjice uz mrkvu pasu sjajno, to iz prakse znamo, a probamo i kakva je torta sa orasima cim saznamo 2/3 koje mjere ih treba .
    Snezana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snežana - oraha ide oko 80 grama, ali Vi možete staviti više ili manje, ovisi o tome kako volite. Nadam se da će Vam se sviđati ;)

      Delete
    2. Hvala na preciziranju, vidim da je korigovano i u receptu. A za tortu sam bez trunke sumnje sigurna da ce nam se dopasti :-)..Licno mrkvu obozavam u svim kombinacijama, od sirove do cuspajza, salata, kolaca, dzemova, takodje i sir. Svidja mi se ovo sto radite, a koncept gozbi i njihova realizacija su fantazija.
      Svako dobro, S

      Delete
  7. Torticu sam pravila za Uskrsnje praznike i fantasticna je ,jos jednom sam sve isto pravila ali u kalupu za mafine i jako je simpaticno izgledalo......ove tvoje fotke su bozanstvene,prosto savrsene

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aleksandra! Baš mi je drago da ti se torta sviđala ;). Ja sam zaboravila napomenuti u receptu da se može raditi i u kalupu za muffine, kalup od 12 komada ide u pećnicu 17-18 minuta.

      Delete
  8. Pred par dana sam je i ja radila prvi put po sličnom receptu i oduševljena sam. Ja sam je i filala, a može naravno i ukalup za muffine

    ReplyDelete
  9. samo bi htio potvrditi da je ta torta od mrke stvarno al stvarno najbolja!!!

    ReplyDelete
  10. ovo stvarno moram, da probam ! izgleda savršeno !

    ReplyDelete
  11. Probala sam kod prijateljice ovu varijantu...samo muffine,nesto predivno..hocete mi reci tocno sto mislite pod vanilijom u biskvitu ����..hvala puno

    ReplyDelete
  12. Bok Jelena, baš mi je drago da su ti se sviđali muffini...Pod vanila mislim na ekstrakt vanilije;)

    ReplyDelete
  13. Pekla bih tortu od mrkve u kalupu za kuglof, sto mislite koliko se dugo treba peci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bok! Ja bi pekla na istoj temperaturi 45 do 50 minuta. Nadam se da ćeš biti zadovoljna.

      Delete