Tako i bude - mrkvu napravim dan prije da odstoji preko noći, da bude sočna kao nijedna druga. Čokoladu pečem u zadnji tren, kupim veliki buket tulipana pa joj odnesemo sve zajedno doma.
Sljedeći dan me zove - svi su poludili za mrkvom! Moraš mi pod hitno dati recept. Pa eto, recept za Mašine prijatelje i sve druge. Uostalom, poznavajući je, ona sigurno sve ljude smatra svojim prijateljima.
Najbolja torta od mrkve
200 g smeđeg šećera180 ml suncokretovog ulja ( može i kokosovog, još bolje )
60 g grčkog jogurta
3 velika jaja
2 žličice vanile
250 g brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraha
1/2 žličice soli
260 g fino naribane mrkve
80 - 100 g nasjeckanih oraha
po želji možete staviti i grožđice koje su vam odležale u rumu
Glazura od sira
220 g sira tipa philadelphia, abc ili slično115 g putra (omekšalog na sobnoj temperaturi)
240 g štaub šećera (po meni je 180 g više nego dovoljno)
2 žlice vrhnja za šlag
2 žličiceekstrakta vanilije
malo soli
Upaliti pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremiti kalup veličine 23 do 25 cm, namastiti ga i posuti brašnom. U mikser staviti šećer i ulje, polako dodavati jogurt. Dodati jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksati par minuta, pa ostaviti sa strane.
U drugoj posudi pomješati brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
Lagano dodavati suhe sastojke u mokre, ne miksati. Na kraju dodati naribanu mrkvu i orahe.
Peći 30ak minuta, ovisno o pečnici. Kad je biskvit gotov, pustiti ga da se skroz ohladi.
Za to vrijeme napravite glazuru - istucite sir i putar na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodavati štaub šećer, vrnje i ekstrakt vanilije pa miksati još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu sve grudice. Na kraju dodati sol.
Glazuru premazati preko hladnog biskvita i ukrasiti orasima. Recept smo našli na Sally's Baking Addiction
obožavam tortu od mrkve
ReplyDeleteBaš mi je drago da sam pogodila i tvoj ukus ;)
DeleteDivna torta za divno prijateljstvo! Volim kolace sa mrkvom (ja ih svrstavam u zdrave).
ReplyDeleteHa ha, baš si me nasmijala. I ja ću ih sada prozvati zdravima :)
DeleteDivno izgleda: Super je imati prijateljicu koja za rođendan poklanja ne jednu nego dvije torte.
ReplyDeleteHvala ti Petra!
DeleteKolač od mrkve sam jela, a tortu još nisam. Jedva čekam mrkvu u vrtu da isprobam :D
ReplyDeleteE, ti si posebna sretnica kad imaš svoj vrt i mrkve u njemu ;)
DeleteKako volim ove tvoje fotografije! Prekrasna torta.
ReplyDeleteHvala Gordana!
DeleteKolac od mrkve pravimo jos iz davnih vremena i jako ga volimo. Biskvit je slican, samo ne sadrzi orahe, a nema ni glazuru. Posipa se secerom u prahu, pravi starinski kolac.Ovo je definitivno svecana verzija mrkvinog kolaca. Inace, grozdjice uz mrkvu pasu sjajno, to iz prakse znamo, a probamo i kakva je torta sa orasima cim saznamo 2/3 koje mjere ih treba .
ReplyDeleteSnezana
Snežana - oraha ide oko 80 grama, ali Vi možete staviti više ili manje, ovisi o tome kako volite. Nadam se da će Vam se sviđati ;)
DeleteHvala na preciziranju, vidim da je korigovano i u receptu. A za tortu sam bez trunke sumnje sigurna da ce nam se dopasti :-)..Licno mrkvu obozavam u svim kombinacijama, od sirove do cuspajza, salata, kolaca, dzemova, takodje i sir. Svidja mi se ovo sto radite, a koncept gozbi i njihova realizacija su fantazija.
DeleteSvako dobro, S
Torticu sam pravila za Uskrsnje praznike i fantasticna je ,jos jednom sam sve isto pravila ali u kalupu za mafine i jako je simpaticno izgledalo......ove tvoje fotke su bozanstvene,prosto savrsene
ReplyDeleteHvala Aleksandra! Baš mi je drago da ti se torta sviđala ;). Ja sam zaboravila napomenuti u receptu da se može raditi i u kalupu za muffine, kalup od 12 komada ide u pećnicu 17-18 minuta.
DeletePred par dana sam je i ja radila prvi put po sličnom receptu i oduševljena sam. Ja sam je i filala, a može naravno i ukalup za muffine
ReplyDeletesamo bi htio potvrditi da je ta torta od mrke stvarno al stvarno najbolja!!!
ReplyDeleteovo stvarno moram, da probam ! izgleda savršeno !
ReplyDeleteProbala sam kod prijateljice ovu varijantu...samo muffine,nesto predivno..hocete mi reci tocno sto mislite pod vanilijom u biskvitu ����..hvala puno
ReplyDeleteBok Jelena, baš mi je drago da su ti se sviđali muffini...Pod vanila mislim na ekstrakt vanilije;)
ReplyDeletePekla bih tortu od mrkve u kalupu za kuglof, sto mislite koliko se dugo treba peci?
ReplyDeleteBok! Ja bi pekla na istoj temperaturi 45 do 50 minuta. Nadam se da ćeš biti zadovoljna.
Delete