Pages

Saturday, April 14, 2012

Branje šparoga

Branje šparoga, prema mojoj supruzi, najbolje je obaviti sivog i kišnog vikenda, kada ionako morate pomoći puncu s puknutim cijevima u vikendici na obroncima sjevernog Velebita. Moje ograničeno znanje o ovom, zapravo, sportu ne daje mi za shvatiti zašto je bitno loše vrijeme ili zašto je sport povezan s mrskim poslovima. Ali imam puno povjerenje u moju bolju polovicu, i dovoljno pameti da previše ne propitkujem.


Dakle, kada ste se našli na prikladnom lokalitetu valja pričekati da se digne malo jača bura koja sitne kapljice kiše pretvara u projektile koji bolno pogađaju vaše lice. Mislim da je to zato da vas drži stalno opreznima i fokusiranima. Na oprezu ste, kako prema šparogama tako i prema mnoštvu prirodnih neprijatelja koji se mogu naći na mjestima pogodnima za lova na šparoge (love li se ove biljke? Beru? Osobno moram priznati da nije bilo previše uzbudljivih trenutaka vezanih za same šparoge, ali mislim da to dijelom mogu zahvaliti i svojoj fantastičnoj tjelesnoj spremi, stvarno sam jako brz i male su šanse da mi jedna biljka pobjegne).

No dobro, na pravom ste mjestu, vrijeme vam je udovoljilo skoro pa orkanskom burom i teškim, olovnim oblacima (najbolje je ako vizualizirati ovaj spot); gdje početi? Ipak još niste potpuno spremni za lov (branje? Lov zvuči puno bolje). Uspjeh garantira lovački pas, idealno šparugar. U našem slučaju morali smo se odlučiti na našu kujicu koja nije čisti šparugar, ali je fantastično istrenirana. Baleg... pardon, šparoge pronalazi ma kako sakrivene bile.

I zadnje potrebno za uspješan lov je, naravno, oružje. Nikad ne znate što vas može snaći u divljini, Jer Tamo gdje Šparoge Obitavaju obitavaju i druge zvijeri. Ja sam se odlučio za hokejašku palicu najboljeg hokejaškog plejmejkera, Joe Sakic-a (hvala prijateljima iz Medveščaka). Mislim da njegova igra na ledu i ponašanje izvan njega najbolje odražavaju moje kvalitete u lovu na šparoge. To su elegantnost i promišljenost, te gotovo savršena egzekucija. Također Joe je bio proglašen i najzgodnijim profesionalnim sportašem SAD-a. Naravno, slobodno odaberite palicu hokejaša za kojeg mislite da najbolje utjelovljuje vaše kvalitete.

Napokon potpuno spremni i opremljeni, vrijeme je da se krene. Osim nepogrešivog nosa vašeg šparugara, poziciju željenih biljčica odati će vam i šparožina (što je, btw, fantastična riječ), grm koji nije jestiv ali šparoge su oko njega (ili od njega?). Inače to izgleda ovako, ali u našem slučaju to su bili mali, jadni, žuti, osušeni grmovi, među čijim trnjem niču šparogice. Nisam ih ni htio fotkati koliko su bili neugledni (a ne da sam zaboravio kako su zlobnici sigurno pomislili). Lupanjem hokejaške palice po tlu prvo provjerite da li se u blizini nalazi kakv poskok ili varan. Ako je zrak čist, istom palicom malo razmaknite grmlje kako se ne biste ogrebali na oštro trnje. Inače, ovakvo korištenje istog oruđa/oružja je jednostavno potreba jer je nespretno nositi dvije hokejaške palice sa sobom u lov.

1 comment:

  1. fora i sve pohvale :)
    nisam sigurna u izbor oruzja protiv poskoka, ali brijem da bi se dovoljno zbunio da ima vremena za bežaniju ;)

    Barbara

    ReplyDelete