Pages

Monday, June 4, 2012

Palačinke s dimljenom oradom

Heureka! Shvatili smo da postoji i nešto što se zove "post title" kao što vidite iznad ove rečenice. Krenimo odmah dalje.
Morali smo se potruditi s večerom, s obzirom da nam je u goste dolazila prijateljica Tea koja je na putu da postane sommelier, ali, onak, oficijalno. Dakle, ipak stepenicu više od našeg, sad možda već zabrinjavajućeg, ali zabavnog, štovanja cuge. Uglavnom, poanta je ta da ima zahtjevnije nepce. Još s mužem pilotom, naviknutim na najfinije iz prvog razreda! Posegnuli za ovim receptom iz kuhinje Ane Ugarković (i malo ga poboljšali, naravno).

Izgledaju ko prave!


Palačinke, daklem. Palačinke od heljdinog brašna, štoviše. Heljda je, uzgred budi rečeno, jako zdrava žitarica- dobra je za pumpicu i cijevovode u vašem tijelu, čak i za memoriju. Vrlo važno.
Rastopite putar i pomiješajte s mlijekom, solju i šećerom. Odvojeno umutite jaja, dodajte ulje i jedno i drugo brašno i promiješajte. U to ulijte puter i mlijeko i miješajte dok više nema grudica, na kraju dodajte pivu. Svi znamo da tijesto za palačinke mora odstajati barem sat vremena. Proteini i škrob u tijestu tako stignu upiti vodu, a mjehurići zraka pobjegnu na površinu.




Za filu: natrgajte na komadiće oradu koju ste odvojili od kože i pomiješajte je s nasjeckanim vlascem i mladim lukom i mileramom. Začiniti solju i paprom i limunovim sokom. Mi smo dodali i češnjak, jer je češnjak zakon (a i prvi put su nam palačinke bile malo, recimo to tako, bezkarakterne). E da ne zaboravimo, kapare treba propržiti na maslinovom da budu hrskave. Odlična stvar.



Dakle, kad je sve gotovo, palačinke namažite filom (ne škrtareći), zarolajte i narežite. Poslužite na posteljici od mlade salate, stare salate, rikule, mladog špinata, čega god zelenog. I svakako pospite hrskavim kaparama. Odlična stvar.


Za palačinke:
250 ml punomasnog mlijeka
malo soli
1/2 žličice šećera
25 g maslaca
45 g heljdinog brašna
65 g bijelog brašna
1 žlica ulja
1 1/2 jaja
60 ml pive
 
 Za filu:
4 fileta dimljene orade
200 ml milerama
maslinovo ulje
3 žlice kapara ispranih i ocijeđenih
3 mlada luka nasjeckana na male kolutiće
1/2 vezice vlasca sitno nasjeckanog
radič i mlada salata za serviranje
1 češanj češnjaka

 

2 comments:

  1. ovo je nešto za moje nepce!! izgleda prefino, zvuči zdravo(!), sve puno zelene boje... savršeno!!! da mi je to probati...

    ReplyDelete