Pages

Monday, June 18, 2012

Second wind soup

Ponekad ni mrska nedjelja nije rezervirana za odmor i rekuperaciju. A kada je tome tako, rečeno mi je, potrebno je malo dodatnog goriva. Odnosno narkotika. Narkotika proizvedenih u najvećoj tvornici narkotika na svijetu! Prirodi! Predivnih, legalnih, zelenih narkotika! Bez recepta! Can i get an Amen!



Mentalno ulazeći u sebe, davno naučenom tehnikom obrane od emotivnog nasilja, prisjetio sam se i samog razloga njene ranojutarnje euforije i moje želje za spokojem. Dječji rođendan u potkrovnoj parnoj kupelji, koju domaćini ironično nazivaju stanom. Iznimno raspoloženi tro- četvorogodišnjaci, odličnih, zdravih glasnica i brzih, brzih nožica. Ali, pretjerujem. I bojim se reperkusija. Stvarno su bili super klinci. Ali ozbiljno. Drago mi je bilo jer se činio ko starinski dječji rođendan. Sentimentalan sam li.


Uglavnom, klinci su se stvarno dobro zabavljali kolko sam ja skužio; ali smo se onda bogami i mi dobro zabavili... Stoga nešto manji nivo energije i potreba za krepkim. Stoga, prirodni narkotici. Pa i moj recept je potpuno prirodan, mislim si dok joj i pokazujem kikiriki i sok od bazge, ali nije prošlo. Prekasno mi je palo na pamet e pa daj kaj ćemo kuhat u stanu već je 28 unutra!!!, pogon se već zalaufao. Stara poslovica kaže: ako ih ne možeš pobjediti (niti rezonirati s njima, moliti ih, zastrašivati niti prevariti), pridruži im se.



I evo, javno priznajem, juha je izgledala fantastično!


Juha od graška i tikvice sa špekom

3 tikvice
250 g graška
1 luk
2 češnja češnjaka
malo špeka
maslinovo ulje
sol, papar


Na maslinovom ulju dinstati luk. Kad omekša, dodati špek, tikvice narezane na ploške i češnjak. U drugoj posudi skuhati grašak.
Tikvicama dodati malo vode i kuhati petnaestak minuta.
Gotovi grašak dodati u tikvice, zajedno s malo vode u kojoj je kuhan. Začiniti i spasirati u juhu. Prepečeni špek kao ukusni, ukusni ukras.


3 comments:

  1. ja bih ovo..... svaki dan...ne samo mamurne nedjelje....

    ReplyDelete
  2. I JA BIH OVO!!!
    A što se tiće rockasa mogu samo reći da je moja mala primadona ovaj put bila jaaako uzorno dijete!
    (osim što je ponijela brdo smokija da "jede po putu doma")

    ReplyDelete