Poslovica kaže- kad si u Rimu, ponašaj se ko Rimljanin, pa se ja prije puta u Italiju obrazujem biti prava signorina.
Razni turistički vodiči su već danima razbacani po stanu, a o kuharicama da ne govorim. Vasco jadan gubi glas koliko ga tjeramo da pjeva.
Ma šalim se, Vasco ne može izgubiti glas nikada :).
Razni turistički vodiči su već danima razbacani po stanu, a o kuharicama da ne govorim. Vasco jadan gubi glas koliko ga tjeramo da pjeva.
Ma šalim se, Vasco ne može izgubiti glas nikada :).
Razvlačimo tijesta, isprobavamo pesta, radimo pravi autentični (kako me internet uvjerava) gelato. No danas neće o tome biti riječi. Danas je na redu kraljica pita ili tarteva, kako vam je draže- ona od smokava i badema. Začuđujuće, isto talijanski recept.
TIJESTO
300g brašna
pola žličice soli
175 g maslaca
2 žlice šećera
1 jaje
malo vode
FILA
smokve ( otprilike 15 ak manjih )
pola naranče
2 žlice meda
150 g maslaca
100 g šećera
150 g badema
1 jaje
Pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati hladni, na komadiće narezan putar i miješati dok ne dobijemo finu smjesu. Umiješati jaje i po potrebi malo vode. Napravite kuglu i ostavite u frižideru barem sat vremena. Nakon sat vremena, razvaljajte tijesto, na brašnjavoj podlozi, i stavite ga u namašćeni kalup, obavezno preko ruba da fila ne bi curila. Opet staviti u frižider na još pola sata. Za to vrijeme, smokve narezati na pola i staviti ih u vatrostalnu posudu. Pomješati narančin sok i med i preliti preko smokava pa peći 10ak minuta. Onda tijesto izbosti vilicom pa njega peći bez nadjeva 15 minuta prekrivenog sa folijom i zadnjih 5 bez folije. Dok se tijesto peklo već ste mogli izmiksati putar i šećer, dodati u smjesu samljevene bademe, koricu naranče i jedno jaje. Obavezno stavite i soka od smokava. Rasporedite filu po tijestu i na vrh stavite smokve. Pecite na 130 stupnjeva sat i 15 minuta. Kad se pita malo ohladi, narežite pa prelijte svoj komad sa sokom od smokava kojeg je još trebalo ostati... Mmmm, che bella Italia!
Moram ovde da ostavim koment baš zbog Vaska:) Apsolutno moja omiljena italijanska pesma!!!
ReplyDeleteVeć na prvi pogled vidim da ću voleti tvoj blog- od naslova, fotki i načina na koji pišeš.
Baš mi je drago da smo se našle:)
Uz Vasca se toliko plakalo i smijalo da bi bilo nepravedno da ga ikada izostavim. Kao i na tvog sugradjana uostalom, zbog čega sam ja odabrala upravo tvoj post Miholjsko leto kao coming out svoga malog bloga.
ReplyDelete..odličan recept...obožavam smokve...a najviše ih volim kad se onako rano ujutro dignem, izađem na terasu svoje malene kućice na moru i uberem smokvu...fantastično... ovaj recept čeka ljeto.... ;))
ReplyDelete