Pages

Monday, August 27, 2012

Ispunjene paprike.

Obožavam filane paprike i kad namirišim da ih susjedi u prizemlju rade,  jednostavno moram. Ja jednostavno moram! Supružnik pak, ne mari previše za njih, muku muči skidajući, pedantno kakav je, svaku papriku, poput banane mesnog punjenja i ne shvaća zašto ne napravim samo ćufte.



No, uz malo pire krumpira nema bolje stvari od punjene paprike, jer je to istina i jer je to tako. Mali savjet naučen na teži način: nemojte poluditi s paradajz sosom jer je meni curio po cijeloj pećnici. Kako se paprike peku dva sata, fino se sve i skorilo.


Pomiješajte sve sastojke i napunite očišćene paprike. Nemojte pretjerivati sa punjenjem da ne bude prekompaktno. Posudu u kojoj ćete ih peći namastite sa malo maslinovog ulja, posložite paprike i prelijte umakom od paradajza. Poklopite i pecite na 180 stupnjeva oko 2 sata. Pred kraj maknite poklopac da se bolje zapeku.
Za one kojima se ne da bacat paradajze u kipuću vodu, skidat im kožu, dinstat ih na maslinovom ulju i luku, dodavat sol i šećer i kuhati dok se ne raspadnu, poslužit će i litra kupovne pasate. Oni koji se tome vesele, neka dodaju u umak usitnjenog bosiljka. Fan- tast-ično, rekla bi Seka.



ZA PAPRIKE

1 kg mljevenog mesa (pola svinjetine, pola junetine)
1 luk
5 žlice riže
1 jaje
sol, papar
malo crvene paprike
10 manjih paprika

UMAK

2 kg zrelih rajčica
1 luk
žličica šećera
sol, papar
malo svježeg bosiljka
maslinovo ulje

3 comments:

  1. A nabolje je kada negdje u 11.-om mjesecu, dok vani puše, pada kiša i polako ti se zima uvlači u kosti, izvadiš još te tri preostale papričice iz frizera i pustiš da ti malo ljeta prođe nosnicama...da, očekujem da ću biti pozvan na to iskustvo za cca 2 mjeseca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imaš pravo, moram napraviti zalihu za tu kasnu jesen...

      Delete
  2. ...obožavam punjene paprike...ali moram priznati nikad ih nisam radila na način da sam ih pekla u pećnici ovakve kao što ih radim kuhane u loncu...pekla sma ih ali na neke sasvim druge načine... ;))
    ...odlično zvuči!!... lijep pozdrav.. idem dalje čeprkati po blogu i čitati receptiće... ;))

    ReplyDelete