Pages

Thursday, August 23, 2012

Oh là là

Nismo htjeli bit fensi, nego ne znamo kak se kaže na Hrvatskom. Ali smo sigurni da ima neki narodni naziv. Flonjardača?  Flonjarac?



Nije nam znala reći ni baka, al je rekla da je kolač prefin i da je super to kaj uvijek imaš sve sastojke doma i jako ga brzo napraviš.



Bili bi stvarno nepristojni i, što je još gore, vrlo, vrlo glupi da zanemarimo mudrost koja dolazi sa skoro 9 desetljeća života.



Baka zna što govori. Slušajte bake. Wisdom. 




FLOGNARDE

200-250 g voća
250 ml mlijeka
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
korica limuna
1 žličica konjaka
80 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
60 g brašna
malo soli
šaka badema


Pećnicu na 180 stupnjeva pa namastiti kalup, a zatim dobro posuti šećerom i sa malo cimeta. Tako da se napravi kora od karamele ispod flognarda. Mikserom miješati jaja i šećer minutu - dvije, zatim dodati mlijeko, vrhnje, konjak, vanilu i  koricu limuna. Brašno se stavlja zadnje. Smjesa bi trebala izgledati slično tijestu za palačinke. Kad ste sve fino izmiješali, ostavite smjesu 10ak minuta u frižideru. U namašćeni i pošećereni kalup staviti voće, u mom slučaju kupine i maline. Voće preliti smjesom koja je čekala u frižideru, posuti tankim listićima badema pa peći 35-40 minuta. Kad je gotovo, pustiti par minuta da odmori, posuti šećerom u prahu pa jesti mlako.



2 comments:

  1. Sonja - možeš staviti 250 mlijeka, a možeš, tako sam ja, pola te količine mlijeko, a pola vrhnje. Ako hočeš dodatno eksperimentirati, a znam da si tome sklona, mlijeko može biti- kokosovo!

    ReplyDelete
  2. ...uhh ovo je fino i jednostavno...bilježim!... :)

    ReplyDelete