Ono što jesam jest pametno sačuvao prošle dobre dane kako bi pomogli u baš ovakvim razdobljima. Ima i par ploča koje jesam kupio, a da za to tada nisam imao dobroga razloga. Buyer's remorse totalni. Ali one jesu sada postale isplative, i to samo jednim vrćenjem. Gledam unaprijed a da ni sam toga nisam svjestan.
A imali smo stvarno super dane, samo valjda tjedan dana prije sivog doba. I onda ih nekako nismo stigli izvaditi iz ormara. Visili su unutra kao i ljetnje košulje koje ne pristajemo pospremiti na one police skroz gore do kojih jedva dođemo. I bojali smo se izvadit ih, otrest, lijepo složit i staviti izvan dosega. Jer se čini da će dugo biti sivo, pa da bar možeš baciti pogled na šarenu košulju u ormaru.
Radi se o našem prvom izletu u maslinarstvo. U vrijeme kada su kratke hlače i košulje još bile aktualne. Pa čak i kupaće! Velike dlakave psine vole hladnija mora! Zaputili smo se tako na samo jednu noć (šmrc) na obalu kako bi pomogli ekipi s branjem. Nekoliko stabala u dvorištu kuće koja dublira kao vremenska kapsula prošlih dekada nas je čekalo. Mamurni berači koji su već obavili većinu posla nisu poslušali moj prijedlog i okupali se. Pa su i dalje bili mamurni. Dok sam ja nakon kupanca bio toliko svjež i čio da sam nehotice i slomio jednu granu svojom novonađenom snagom (a ne gravitacijom, zlobni čitaoče).
I eto, konačno da i to podijelimo s vama. Sada to možemo, jer nas čeka nekoliko predivnih dana kod Nevene i društva. Imam osjećaj da će nam se i teški zimski kaputi činiti kao havajke, tako da sada možemo pospremiti maslinarstvo. A nadam se da ćemo onda i novi izlet moći uskoro izvaditi iz ormara. Ne može valjda mjesecima biti sivo? Na kraju krajeva, uvijek ima barem malih sunčanih razdoblja poput ove juhice.
Juha od češnjaka
2 srednja krumpira (oguljena, narezana na kockice)1 nasjeckani luk
2 žlice maslinovog
2 očišćene glavice češnjaka
1,2 l pilećeg temljca (može i povrtni, naravno)
sol, papar
žlica osušenog ili svježeg timijana
120 ml punomasnog vrhnja
malo peršina ili vlasca za ukras
Skuhajte krumpire, a luk dinstajte u velikoj tavi na maslinovom. Kad postane proziran dodajte češnjak i smanjite vatru. Češnjak treba omekšati, ne potamniti, kuhajte polako oko 15 minuta. Luku i češnjaku dodajte krumpir i 250 ml temeljca, zasolite i popaprite. Čim zakipi smanjite vatru na najslabije i kuhajte 20 minuta. Usitnite štapnim mikserom i dodajte preostali temeljac i timijan. Promiješajte pjenjačom i još 20 minuta kuhajte. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Možete poslužiti i hladno, samo promiješajte prije.
Mnogo cesnjaka u jednu malu juhu, ali ne smeta - jako ga volim.
ReplyDeleteAntioksidanti - zagarantovani; zadah - zagarantovan (shalim se, od kuhanog cesnjaka nema bojazni!)
I vama? Joj, to mora da se tvojoj gđi i meni, sestrama po horoskopu, negde udenuo retrogradni Mars. Ali ništa ne brini. Čitala sam vremensku prognozu. Za subotu najavljuju opijanje i dobra vina. Baš se radujem.
ReplyDeleteI da, čorba i super dani su vam baš super. :)
DeleteVidimo se? Jupiii, to je onda još jedna dobra vijest;)
DeleteO, da :))) Jupiiii! :)
DeleteMasline su mi uvijek u vrhu dobrih stvari, a tek ono lijepo , zlatno maslinovo ulje....., juhica odlučno zvuči iako je ja neću moći probati zbog alergije na češnjak :(, a svi loši dani neka ostanu iza vas i uživajte u vikendu i druženju !
ReplyDeleteDanas za večeru, juha od češnjaka:)
ReplyDeleteZnaš, baš mi je žao što nismo bliže. Tako mi je lepo sa vama.
Jako sam se smejala dok sam čitala post u četvrtak. A i sad opet:)
I meni je 11. mjesec bio jadan i tužan. Nadam se da će ovaj biti bolji.
ReplyDeleteJuhica je mrak, idem ju odmah danas kuhati!
Posebno zato što se okolo smucaju razno razni kašljucavi i šmrcavi likovi, pa da preduhitrim gripu i slične ljepote.