Pages

Tuesday, January 28, 2014

Što sad ljubav ima s tim?

Napravila sam čokoladnu tortu s Baileys-om. Imaš kakvu ideju o čemu da pišem - pitam ga. O ljubavi, odgovori bez razmišljanja. Kratko promislim. Ali ja ne znam pisati o ljubavi... 


Kakve veze ljubav ima s tim? Ljubav je svuda oko nas - ceri se on. U telefonskom pozivu kojeg čekaš, u sms-u koji uvijek dođe prekasno, čini ti se. Ljubav su isprepletene noge u smiraj dana i pogled bez riječi. Ljubav je vlak koji huče i vozi te u nepoznato i prljavi kolodvor ako čekaš dovoljno dugo. Rumena lica u zimi koja nije nimalo hladna. Nove ulice ili s drugim pretraženi trgovi puni grlenog smijeha. Dva napuštena psa koji čuvaju jedan drugoga u velikom gradu. Čaša jeftinog ili skupog vina, potpuno je svejedno. Njegov miris na tvojoj majici. Plah i mutan pogled nesretnog rastanka.I kutija na poklon u kojoj fale dvije cigarete.


Baileys čokoladna torta

 

Za tortu:

150g neslanog putra
100g tamne čokolade
100g šećera u prahu
100g smeđeg šećera
50g kakaa u prahu
180ml Baileysa
170g brašna
1.5 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
3 jaja sobne temperature




Pećnicu na 160. Na vatri pomiješajte čokoladu, puter, kakao, šećer (i u prahu i smeđi), i baileys. Kada se putar i čokolada otope, umiješajte pjenjačom da smjesa bude glatka i bez grudica. Maknite s vatre i pustite da se hladi 5 minuta.
Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Jaja dodajte u malo ohlađenu čokoladnu smjesu i umiješajte. Lagano umiješajte i smjesu s brašnom, da ne bude grudica. Izlijte u namašćeni kalup i pecite 40-ak minuta. Najbolje je da na čačkalici ostane malo vlažnih mrvica ako ju ubodete u tortu. Definitivno ne želite predugo peći ovu tortu, bolje je da bude malo preslabo pečena nego previše. Izvadite iz pećnice da se ohladi, i nakon par minuta izvadite iz kalupa da se potpuno smanji temperatura.


Za ganache:

200g fine tamne čokolade, sitno nasjeckane
100ml vrhnja
100ml Baileysa
malo morske soli

15g neslanog putra sobne temperature
 

U tavi dovedite baileys, vrhnje i sol gotovo do kipljenja, pa maknite s vatre i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite koju minutu, pa umiješajte sve zajedno i na kraju utucite putar. Ostavite na sobnoj temperaturi dok nije dovoljno čvrsto da se može premazati po torti.

16 comments:

  1. Replies
    1. Hvala! Kod takvih torta samo treba paziti da se ne prepeku :)

      Delete
  2. Kupila si me na pomen ljubavi a onda toi utvrdila pominjanjem Baileys-a :)
    I dadada ljubav je baš to sve nabrojano ali i ova tvoja divna torta koju deliš sa Njim u zagrejanoj kući dok gledate neki opušteni film :*

    ReplyDelete
  3. Lijepo napisano; ljubav samo treba znati prepoznati.
    Cokoladna torta izgleda (samo)ubilacki...puna zloceste ljubavi ;-)

    ReplyDelete
  4. Vidimpo njegovom odgovoru da je i on fan filma Love Acctually ;-) i da, kutija cigareta na poklon,da se ne moras taljigati do kioska po hladnoci a prije prve kave JE jubav.Zato i ne trebas napisati nista nego samo ispeci ovakvu coko bombu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toliko ga je puta morao gledati da više nije fan. Al ostao je romantik ;)

      Delete
  5. Jedan baš fin ljubavni i nježan tekstić i jedna ludo privlačna čokoladna tortica sa bubamarama... super <3

    ReplyDelete
  6. Uh. Uvijek me ovakve čokoladne obore s nogu :)

    ReplyDelete
  7. Lijepi topli post i prekrasna cokoladna torta :)

    ReplyDelete
  8. Mnogo lep tekst... :) A i torta je divna!

    ReplyDelete
  9. Znaš šta ja vidim među ovim redovima. Ne ljubav već onu pravu, divnu, savršenu, leptiravu ZALJUBLJENOST! Ljubav stiže za tili čas nakon toga, to nas dve znamo jel:) Oni gore neka uživaju sada u toj trenutnoj zansenosti, divna je.

    :*

    ReplyDelete
  10. torta s 3 dl alkohola je ljubav :D moram ovo isprobati :)

    ReplyDelete