Pages

Tuesday, February 18, 2014

U zemlji Lala

 
Jel vi slavite Valentinovo?
Ne, odgovorim sa gnušanjem. Super, dođite onda k nama, radit ćemo žurku.



Mi smo poslušni ljudi, spakiramo se, natovarimo auto vinima i krenemo. Ovoga puta puni samopouzdanja i bez gps-a, ne griješimo niti jednom. Na granici nas pošalju sa strane, a meni navru suze na oči. Nije da imamo pun gepek oružja, ali znam da imamo koju litru više od dopuštenog, pa me strah da ćemo ostati bez toga.


A carinik - mlad i naočit, ugledao Jamie Olivera, ovlaš bačenog na zadnjem sicu, pa se sav odobrovoljio i raspričao. O, i salatu nosite? Kakva je to? Nije kristalka, ne? Vina imate, vidim? Koliko? 
Pa dvije butelje, veli moj muž. A ovo? Pa i to je vino... A ova kutija? Pa i to je vino, deset litara...Nego, kuharici idete? Mene sram onog našeg Nenada...



U selu se počnemo vrtiti u krug. Nije da nam se žuri al "kerovi" vrebaju, čude ih zagrebačke tablice koje već treći put prolaze pored njih u malom slovačkom selu u Vojvodini. Pa su nas zaustavili da im objasnimo da baš u njihovo selo idemo jer nam, eto tu, žive prijatelji. Pitamo slovački bračni par u šetnji za put do odredišta, a oni nam 'ladno sjednu u auto i odvedu nas do cilja.


A u kući poznata dobrodošlica, jedna ljuta za - kako nam je drago da ste došli, pa čaša vina - nama još draže da vas vidimo. Pa topla juha od cikle i mrkve da se malo okrijepimo i da možemo nastaviti dalje. S razgovorom.



Pa Novi Sad, Fiš i zeleniš, i malo umorne čardaš noge na koncertu uveče. Simka i Rudi okupani suncem na Fruškoj gori. Rudolf, na naše veselje, neprimjereno okupa i nogavicu mog supruga. Ali na njega se stvarno nitko ne može naljutiti. Perkov salaš - ni na nebu ni na zemlji. Ugodno umorni stižemo doma, ali nema puno vremena za odahnuti. Večer se bliži, i žurka dobrih duša uskoro počinje. A kad svane nedjelja krenemo put kuće. Zapakirale nam naše Lale malo pite i kajmaka, ljutog ajvara i koju kobasu, da se nađe. I približno isto boca vina kao i na dolasku, samo drugih proizvođača. No vrijednije od toga i tucet novih prijatelja kojima ćemo se uvijek vraćati.




BUBAMARE


Sastojci


2 jaja
2 male šalice za kavu ulja
4 male šalice za kavu toplog mlijeka
35-38 žlica brašna
1 i pol vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
2-3 žlice kakaa

700 g šećera
1 l vode




Postupak

Pjenasto miksati jaja sa šećerom pa postepeno dodavati ulje i mlijeko, zatim kvasac pa žlicu po žlicu brašna. Tijesto dobro izraditi pa ga podijeliti na dva jednaka dijela. Podlogu posuti kakaom, da se tijesto ne lijepi i na tome premjesiti jedan dio tijesta, postepeno posipajući kakaom, dok tijesto ne dobije ujednačenu smeđu boju. Ostaviti malo da odstoji, a onda raditi kuglice i od bijelog i od tamnog dijela. Kuglice izvaljati u štapiće, pa ih uvijati naizmjenično. Na kraju smotati u krug. Kalup u koji ćete stavljati bubamare mora biti dublji zbog sirupa kojim ćete ih zaliti.  Peći oko pola sata na 180 stupnjeva. Za sirup samo prokuhati vodu i šećer i još vruće bubamare zaliti. Ostaviti da se natope, a nakon nekog vremena i okrenuti da bi i sa druge strane mogle upiti sirup.



Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Love Affair, za ovomjesečnu igru Ajme, koliko nas je u kojoj je tema bila kvasac.

27 comments:

  1. super super super! bas mi je drago da ste svi fino proveli.pozz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Saša! Moraš i ti jednom sa nama ;)

      Delete
  2. Čista romantika. I ipak ste proslavili Valentinovo na neki način :D
    ;)

    ReplyDelete
  3. Uvijek volim pročitati dojmove s putovanja, a vama je očito bilo super. Bubamare divno izgledaju, toliko da sam morala po nešto slatko, a doma imam samo neke kekse, al dobro idem brzo s ove stranice, ne mogu pre dugo gledat u njih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he...Za majstoricu kakva si ti - ne bi trebao biti problem napraviti ih ;)

      Delete
  4. Bubamare se savrseno uklapaju sa divnim fotkama salasa. Krasan post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubamare sam prvi puta probala na salašu i oduševila se ;)

      Delete
  5. Divne bubamarice, a putovanje vam je sigurno bilo savršeno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Bilo je kratko ali super slatko :)

      Delete
  6. eee ajd' reci zar nije taj perkov salash divan? ma divna je nasha lalica sto nas je tamo odvela.. pravi mali biser na frushkoj <3 nadam se da cemo sljedeci put skupa otici, da sjedimo ispod lipe (mozda nije lipa, ali neko vel'ko drvo ispred kuce), jedemo tople kiflice i pijuckamo domacu ljutu =)))

    bumbare sam upisala za probati =)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dogovoreno! Ionako nam duguješ jedno druženje, a na salašu bi bilo idealno :)

      Delete
  7. Divna priča Ana, jako volim što smo se upoznali, beše kratko ali slatko :) A biće toga ponovo, sigurna sam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A tek meni što je drago...:). Jako se veselim ponovnom susretu!

      Delete
  8. Divan post!!! Baš sam uživala... I jako mi se sviđa novi izgled bloga. Bravo! :)

    ReplyDelete
  9. E da, a sledeći put Nena da vas dovede do Pančeva. :) Baš bi mi bilo drago... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da ti se sviđa novi izgled! Mislili smo da je vrijeme da se uozboljimo :). A što se Pančeva tiče...Ja uvijek upozoravam - nas se ne zove dva puta ;)

      Delete
  10. Ja sam se vratila na blogger woohoo i vi ste prvi kojima ostavljam komentar i bas mi je drago radi toga :) i meni se sviđa novi izgled, ja bi isto tako :D i cesto radim ove cvorice ili ti ga knots ali slane sa cesnjakom, zasto mi do sada nije palo na pamet napraviti ih s cokoladom, ne znam -_- hvala za pricu i za ideju ;) i da, divno mi je to kako se druzite kod lalice, kako ste se skuzili i uzivate u tome <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, kako mi je drago da si se vratila i da ti se sviđa naš novi izgled! I da znaš, tražili smo te pogledom i ovoga puta ali te nije bilo :)

      Delete
  11. Divno druzenje u prekrasnoj zemlji Lala, malo smo ljubomorni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ne morate biti ljubomorni...Pa nije ni vama tako loše? U Australiji, na plus 30, među koalama i delfinima, ha?

      Delete
  12. Kako dobro, predobro ! To se zove prijateljstvo, druženje, uživanje, i carinik je sve skupa prepoznao, neka su i vina proputovala svoje. Uživala sam čitajući i mogu samo zamisliti kako ste vi uživali biti tamo. I bubamare su mi odlične, bilježim !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam se tolko zaljubila u Bubamare koje smo jeli na tom Salašu da sam ih radila odmah nakon povratka u Zg ;)

      Delete
  13. obožavam ove vaše susrete :D
    I atmosferu koja zrači iz reči i sa fotografija :D
    Divni, eto šta ste ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti. Uvijek me raznježe tvoji komentari :)

      Delete