Pages

Tuesday, February 18, 2014

U zemlji Lala

 
Jel vi slavite Valentinovo?
Ne, odgovorim sa gnušanjem. Super, dođite onda k nama, radit ćemo žurku.



Mi smo poslušni ljudi, spakiramo se, natovarimo auto vinima i krenemo. Ovoga puta puni samopouzdanja i bez gps-a, ne griješimo niti jednom. Na granici nas pošalju sa strane, a meni navru suze na oči. Nije da imamo pun gepek oružja, ali znam da imamo koju litru više od dopuštenog, pa me strah da ćemo ostati bez toga.


A carinik - mlad i naočit, ugledao Jamie Olivera, ovlaš bačenog na zadnjem sicu, pa se sav odobrovoljio i raspričao. O, i salatu nosite? Kakva je to? Nije kristalka, ne? Vina imate, vidim? Koliko? 
Pa dvije butelje, veli moj muž. A ovo? Pa i to je vino... A ova kutija? Pa i to je vino, deset litara...Nego, kuharici idete? Mene sram onog našeg Nenada...



U selu se počnemo vrtiti u krug. Nije da nam se žuri al "kerovi" vrebaju, čude ih zagrebačke tablice koje već treći put prolaze pored njih u malom slovačkom selu u Vojvodini. Pa su nas zaustavili da im objasnimo da baš u njihovo selo idemo jer nam, eto tu, žive prijatelji. Pitamo slovački bračni par u šetnji za put do odredišta, a oni nam 'ladno sjednu u auto i odvedu nas do cilja.


A u kući poznata dobrodošlica, jedna ljuta za - kako nam je drago da ste došli, pa čaša vina - nama još draže da vas vidimo. Pa topla juha od cikle i mrkve da se malo okrijepimo i da možemo nastaviti dalje. S razgovorom.



Pa Novi Sad, Fiš i zeleniš, i malo umorne čardaš noge na koncertu uveče. Simka i Rudi okupani suncem na Fruškoj gori. Rudolf, na naše veselje, neprimjereno okupa i nogavicu mog supruga. Ali na njega se stvarno nitko ne može naljutiti. Perkov salaš - ni na nebu ni na zemlji. Ugodno umorni stižemo doma, ali nema puno vremena za odahnuti. Večer se bliži, i žurka dobrih duša uskoro počinje. A kad svane nedjelja krenemo put kuće. Zapakirale nam naše Lale malo pite i kajmaka, ljutog ajvara i koju kobasu, da se nađe. I približno isto boca vina kao i na dolasku, samo drugih proizvođača. No vrijednije od toga i tucet novih prijatelja kojima ćemo se uvijek vraćati.




BUBAMARE


Sastojci


2 jaja
2 male šalice za kavu ulja
4 male šalice za kavu toplog mlijeka
35-38 žlica brašna
1 i pol vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
2-3 žlice kakaa

700 g šećera
1 l vode




Postupak

Pjenasto miksati jaja sa šećerom pa postepeno dodavati ulje i mlijeko, zatim kvasac pa žlicu po žlicu brašna. Tijesto dobro izraditi pa ga podijeliti na dva jednaka dijela. Podlogu posuti kakaom, da se tijesto ne lijepi i na tome premjesiti jedan dio tijesta, postepeno posipajući kakaom, dok tijesto ne dobije ujednačenu smeđu boju. Ostaviti malo da odstoji, a onda raditi kuglice i od bijelog i od tamnog dijela. Kuglice izvaljati u štapiće, pa ih uvijati naizmjenično. Na kraju smotati u krug. Kalup u koji ćete stavljati bubamare mora biti dublji zbog sirupa kojim ćete ih zaliti.  Peći oko pola sata na 180 stupnjeva. Za sirup samo prokuhati vodu i šećer i još vruće bubamare zaliti. Ostaviti da se natope, a nakon nekog vremena i okrenuti da bi i sa druge strane mogle upiti sirup.



Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Love Affair, za ovomjesečnu igru Ajme, koliko nas je u kojoj je tema bila kvasac.

27 comments:

  1. super super super! bas mi je drago da ste svi fino proveli.pozz :)

    ReplyDelete
  2. Čista romantika. I ipak ste proslavili Valentinovo na neki način :D
    ;)

    ReplyDelete
  3. Uvijek volim pročitati dojmove s putovanja, a vama je očito bilo super. Bubamare divno izgledaju, toliko da sam morala po nešto slatko, a doma imam samo neke kekse, al dobro idem brzo s ove stranice, ne mogu pre dugo gledat u njih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he...Za majstoricu kakva si ti - ne bi trebao biti problem napraviti ih ;)

      Delete
  4. Bubamare se savrseno uklapaju sa divnim fotkama salasa. Krasan post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubamare sam prvi puta probala na salašu i oduševila se ;)

      Delete
  5. Divne bubamarice, a putovanje vam je sigurno bilo savršeno!

    ReplyDelete
  6. eee ajd' reci zar nije taj perkov salash divan? ma divna je nasha lalica sto nas je tamo odvela.. pravi mali biser na frushkoj <3 nadam se da cemo sljedeci put skupa otici, da sjedimo ispod lipe (mozda nije lipa, ali neko vel'ko drvo ispred kuce), jedemo tople kiflice i pijuckamo domacu ljutu =)))

    bumbare sam upisala za probati =)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dogovoreno! Ionako nam duguješ jedno druženje, a na salašu bi bilo idealno :)

      Delete
  7. Divna priča Ana, jako volim što smo se upoznali, beše kratko ali slatko :) A biće toga ponovo, sigurna sam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A tek meni što je drago...:). Jako se veselim ponovnom susretu!

      Delete
  8. Divan post!!! Baš sam uživala... I jako mi se sviđa novi izgled bloga. Bravo! :)

    ReplyDelete
  9. E da, a sledeći put Nena da vas dovede do Pančeva. :) Baš bi mi bilo drago... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da ti se sviđa novi izgled! Mislili smo da je vrijeme da se uozboljimo :). A što se Pančeva tiče...Ja uvijek upozoravam - nas se ne zove dva puta ;)

      Delete
  10. Ja sam se vratila na blogger woohoo i vi ste prvi kojima ostavljam komentar i bas mi je drago radi toga :) i meni se sviđa novi izgled, ja bi isto tako :D i cesto radim ove cvorice ili ti ga knots ali slane sa cesnjakom, zasto mi do sada nije palo na pamet napraviti ih s cokoladom, ne znam -_- hvala za pricu i za ideju ;) i da, divno mi je to kako se druzite kod lalice, kako ste se skuzili i uzivate u tome <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, kako mi je drago da si se vratila i da ti se sviđa naš novi izgled! I da znaš, tražili smo te pogledom i ovoga puta ali te nije bilo :)

      Delete
  11. Divno druzenje u prekrasnoj zemlji Lala, malo smo ljubomorni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ne morate biti ljubomorni...Pa nije ni vama tako loše? U Australiji, na plus 30, među koalama i delfinima, ha?

      Delete
  12. Kako dobro, predobro ! To se zove prijateljstvo, druženje, uživanje, i carinik je sve skupa prepoznao, neka su i vina proputovala svoje. Uživala sam čitajući i mogu samo zamisliti kako ste vi uživali biti tamo. I bubamare su mi odlične, bilježim !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam se tolko zaljubila u Bubamare koje smo jeli na tom Salašu da sam ih radila odmah nakon povratka u Zg ;)

      Delete
  13. obožavam ove vaše susrete :D
    I atmosferu koja zrači iz reči i sa fotografija :D
    Divni, eto šta ste ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti. Uvijek me raznježe tvoji komentari :)

      Delete