Pages

Wednesday, March 12, 2014

U parku

Čekala sam zimu, a došlo je proljeće. I neka je. Život postaje jednostavniji. Ljudi se, čini mi se, više smiju, kumice na placu su glasnije i veselije nego zimi, cvijeća na svakom uglu. Šetnje postaju ugodne, sunce nas mami. Kratke hlače! već čujem kako oduševljeno viče moj mahniti muž.


U večernjoj šetnji, svaku večer vidim isti mladi par. Možda imaju 15 godina, teško mi je procijeniti. Njih ne veseli što su dani sve duži jer se teže mogu skrivati. Ona mu sjedi u krilu, a on pali cigaretu i nevješto pokušava prikriti napadaj kašlja koji ga obuzme. Ona mu ne govori da joj smeta dim nego samo lagano odmahuje rukom. Skriva puderom svoje pjegice jer još nije shvatila da su one najljepše na njoj. On izmišlja priče u koje vjerojatno jedino ona vjeruje. Smije se svakoj priči iznova. Jedan dan joj je poklonio pušlek poljskog cvijeća, i teškom mukom izbjegavao njen oduševljeni, zapanjeni pogled. On gleda u daljinu, pa u cigaretu, pa pogleda prema krovovima. Totalno je kul. Na kraju, njena upornost nalazi pukotine u njegovoj fasadi i omakne mu se osmijeh koji brzo sakrije u njenom ramenu.


A onda, zadnjih par dana - nema niti njega, niti nje. Ne znam je li pukla ljubav ili su samo našli drugo, tajnovitije mjesto. Ali klupa nije dugo slobodna, ipak je proljeće. Njihovo mjesto je u međuvremenu zauzeo neki drugi par. Jednako su sramežljivi i jednako zaljubljeni. I on joj jednako pomiče kosu sa lica i šapuće na uho. I ona se jednako grleno smije...


Rolada s marmeladom od kumquata

Marmeladu od kumquata napravili smo po receptu Davida Lebowitza i preporučamo ju svesrdno! Taj aspekt zime (marmelade i pekmezi) je uvijek dobrodošao.
Recept za roladu sam našla u nekakvoj najobičnijoj staroj kuharici i meni je uspio poprilično dobro.


5 jaja
120 g šećera
150 g brašna
korica limuna
šećer u prahu za posipanje

Žutanjke i šećer pjenasto umutite i dodajte struganu limunovu koricu. Uz neprekidno miješanje postepeno dodajte brašno. I na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Pleh obložite papirom za pečenje, namastite putrom i na njega izlijte smjesu za biskvit. 10-15 minuta u pećnici na 170 i gotovo. Gotovi biskvit izokrenite na vlažni papirnati ručnik, maknite papir za pečenje i namažite cijelu površinu marmeladom. Zarolajte biskvit uz pomoć papira (dok je još topao, lakše je) i pospite šećerom u prahu.

26 comments:

  1. krasan, krasan post :)
    a i marmeladica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara, baš mi je drago da ti se sviđa :)

      Delete
  2. kamkvat je tako fotogenican.. a ja ga, ne znam zasto, tako rijetko nadjem ovdje u ducanima.. ova marmelada izgleda odlicno! koje boje =)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod nas ga zadnjih godina ima jako puno, Meni raste i u dnevnoj sobi ;)

      Delete
  3. Divan post, priča o mladom paru mi izmamila osmijeh, a slike rolade veliku želju za slatkim.
    Već dugo želim kupiti sadnicu kumquata i nadam se da ću si ubrzo ispuniti želju. Pa onda možda bude i mermelade i rolade :).
    Veliki pozdrav!
    Tonka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tonka. Nadam se da će ti se želja uskoro ostvariti :)

      Delete
  4. kaj si se zaljubila?odvedi muza na tu klupicu !! :)

    ReplyDelete
  5. Krasan post! Kumquat nisam nikad probala :( pa te molim barem jednu kriškicu rolade :D

    ReplyDelete
  6. Ide tebe ta romantika :)
    baš lijepo....i slikice i rolada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha...Jesam ja jedna romantična dušica :)

      Delete
  7. Dala si mi divnu ideju, ne znam zasto ga nisam do sada koristila, iako ga ima uvijek ovdje. Vjerovatno nisam znala sta bih s njim. Predivne fotografije i prica, naravno :)

    ReplyDelete
  8. Slike sve bolje i bolje ;), keep it up!

    ReplyDelete
  9. Prva slika me oduševila !! One krasne tople oči koje gledaju kumquate na stolu :) , priča je super , koja lijepa zapažanja, a marmelada i rolada, ......, što reći, mogu samo sutra potražiti kumquat na placu (bilo ga je zadnjih subota na Dolcu i to poprilično povoljno) i krenuti kuhati i peći ! Odlično !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ga i dalje viđam na placu...Jedino što bi ja promjenila je količina limuna, možda bi ga i izbacila, jer bude dosta gorak za moj ukus ;)

      Delete
  10. Stvarno je preskočilo zimu, neka, volim sunce i lijepo vrijeme. Slatki su ti ovi iz priče...romantični...Rolada sigurno odlična, podsjetila me na djetinjstvo. Mama je uvijek radila rolade s marmeladom, doduše ne ovakvom, ali je bilo isto fino.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mene rolada baca u djetinjstvo...Kad mama ne bi imala ideju, napravila bi roladu :)

      Delete
  11. Post je čista ljubav :D
    A sad maštam do iznemoglosti o marmeladi od kumkvata. Kumkvat sam jela jedino u kandiranoj varijanti na Krfu i jaaaako ga volim. Ali marmelada-e to mora da je nešto :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Šteta što nismo bliže da podijelim svoje marmeladice :)

      Delete
  12. Ja bih onu sliku od Lou da uramim! Ali stvarno!!!! Eto neka to bude poklon za sledeći roćkas, može?
    I ta marmelada jer pogađaš, toga nema kod nas :)

    Svaki put se oduševim koliko si sve bolja i bolja a i pre si bila odlična. Pa ti sad vidi :D
    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stalno te zaboravim pitati, šta si napravila sa kumquatom?

      Delete
  13. Kumquat nisam probala; ima divnu boju.
    Eh, ...park i klupe u njemu...kad bi mogli govoriti!

    ReplyDelete
  14. Pozdrav! Ova rolada izgleda božanstveno! Baš lagana i osvježavajuće. Morat ću je napraviti! Inače kada idem na more volim i tamo pripremati slastice, a ovo mi se čini baš super za tu priliku. :D Za sada još tražim tko iznajmljuje apartmane na moru, najviše volim Istru.

    ReplyDelete