Pages

Tuesday, May 7, 2013

Proročica s Trešnjevke.

Bila je zima i na našu svadbu sam već zaboravila. Zaboravila sam i na sve muke vezane uz adaptaciju stana. Na majstore koji ne dođu kad bi trebali doći (a niti ne odu kada bi trebali), na one koji proljevaju ljepilo po novim pločicama i susjede koji zovu inspekciju jer im se čini da ćemo srušiti zgradu. Padao je snijeg i gacala sam po bljuzgi i jedva čekala da dođem doma. Muža sam zatekla pred kompjuterom, pas je drijemao na kauču. Sve se činilo naizgled normalno.



A onda sam ugledala - njega. Udobno smješten u kuhinji, šepurio se taman tamo gdje sam, maštajući o njemu, zamišljala da će mu biti mjesto. Crveni Kitchenaid mikser! Otkuda? Tko? Zašto? Kako? Skoro sam se udavila pred bujicom pitanja koja su nekontrolirano izlazila iz mene. Već sam se bacala suprugu oko vrata, ali bio je pošten (vjerojatnije udubljen u kompjuterski ekran pa me brzo želio skinuti s već spomenutog vrata).


On nije imao veze s time. Čak, naglasio je, niti ne odobrava taj aparat jer je siguran da ga gotovo nikad nećemo koristiti. Zatomljavajući jak poriv da mu skinem glupu glavu sa, sada već treći put spomenutog, vrata u želji da saznam kakvo se to čudo desilo i meni ispunilo dugotrajnu želju; saznala sam (konačno, nakon, čak i za njega, rijetko idiotske tirade)... Bila je to naša prijateljica, Keti W.


Bio je to je njen poklon za svadbu i useljenje. Kašnjenje tog poklona je već postalo i zajebancija u društvu, ali sada vam je jasno da je itekako vrijedilo čekati. Vrijedi spomenuti da je proročica, prije rasplamsavanja naših gurmansko-manufakturnih apetita, čak bila i ta koja nas je upoznala. Desetak godina kasnije (i gotovo toliko konfekcijskih brojeva više), još uvijek smo tu. Zajedno s mikserom kao četvrtim članom obitelji. Keti W., da bi riječ rekli.


Pappardelle s čilijem i kozicama

Pošto smo dobili i nastavak za tjesteninu od Ketičine mame, naravno da smo radili tjesteninu. Ali bilo koji široki rezanci pale.

Sastojci

200 g pappardella
60 ml maslinovog
2 češnja češnjaka
1 crveni čili (bez koštica ako niste za stvarno ljuto)
10-ak kozica
malo soka od limuna
malo nasjeckanih listića korijandera
parmezan
sol, papar



Dok se tjestenina kuha, zagrijati maslinovo ulje, dodati nasjeckani češnjak i čili. Nakon minute dodati kozice i sve kuhati još minutu-dvije. Dodati kuhanu tjesteninu, korijander i sok od limuna. Začiniti. Parmezan naribati na tanjur (mi nekad stavimo malo skute umjesto parmezana).



20 comments:

  1. Blago ti se na Kitchenaid-u i ja bih volio imati takvoga prijatelja :D , a recept je mrak, kozice na toć (umak ) i nekakvu tjesteninu bih mogao svaki dan jesti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam da smo sretnici;)...a pašta je i nama više puta tjedno na meniju!

      Delete
  2. Prijatelj-kuhar, prijateljica koja poklanja Kithcenaid... i sad ti meni reci da su sve to samo slučajnosti. jea' right :D
    Jelo - čista petica!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Već sam se odavno pomirila sa činjenicom da se u životu ništa ne dešava slučajno;)!

      Delete
  3. nisam neki ljubitelj kozica, ali ako je tjestenina u pitanju onda moze! =) a i ove tvoje kozice bas nekako privlacno izgledaju, prosto zovu da ih pojedes, hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ih jako volim ali imali smo jedan duži trening sa M-om...na kraju je popustio!

      Delete
  4. Divan poklon od 'odgovorne'! Papardele sa kozicama izgledaju u skladu sa poklonom...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trudimo se svim silama da opravdamo poklonjeno;)

      Delete
  5. Ja sam sad za rodjendan predlozila mojima (suprugu, sestri i roditeljima) da udruze pare koje su planirali potrositi za moj poklon i da mi kupe Kitchen Aid. Ipak, vak i kad su sve udruzili, nisu imali ni blizu dovoljno tako da ja nastavljam sa stednjom... Koristis li ga cesto?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, pa ja bi vjerojatno i dan danas maštala o njemu. No ruku na srce, prije (dok se nisam ozbiljnije posvetila kulinarstvu) bi mi više bio prekrasan dio inventara nego što bi ga koristila. Sad je u upotrebi svakodnevno;)

      Delete
  6. I ja imam takva odnos sa svojim mikserom. On je član obitelji i obožavam ga, jedino što je moj Kenwood a ne KitchenAid ali to su samo nijanse.
    Sviđa mi se tjestenina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha...sad mi je lakše kad vidim da ima još ljudi sličnih meni;)

      Delete
  7. Divan uvod!
    Dugo sam patila za KitchenAidom, a kad sam napokon dobila priliku kupiti ga, izabrala sam Kenwood, jer sam skužila da za istu cijenu dobijem puno više nastavaka i puno jači motor. Ali svi ti masivni mikseri su odlični, pogotovo za dizana tijesta, skoro da ni ne mijesim više na ruke.

    ReplyDelete
  8. Mislim da me poznajes vec dobro i mozes misliti sta ja osecam prema Kitchen Aid-u:)Doduse meni je to pusta zelja jer Miljan ima isti stav kao Mislav a i tesko da ce se pojaviti neka Keti u nasim zivotima:) Mozda za srebrnu svadbu;)

    Super je recept, bas bi ga mogla napraviti. Ovde izobilje kozica!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikad ne znaš šta ti život nosi...Jedva čekam da se vratiš da nam pišeš o HK;)

      Delete
  9. KitchenAid mi je tiha patnja i kako stvari stoje tako će i ostati :)ali nema veze, tvoja priča mi je odlična, a odlična mi je i tjestenina sa kozicama, takva jela baš volim i rado pripremim !

    ReplyDelete
  10. Odlične pappardelle a poklon fenomenalan. Baš si me motivisala da oformim kasicu prasicu sa fondom za Kitchen aid i le creuset šerpu. :)

    ReplyDelete
  11. Recept odlična, priča još bolja!!

    p.s. zavidim na KitchenAidu :)

    ReplyDelete