Pages

Monday, March 3, 2014

O životu i prepeličjim jajima.

Napokon je svanulo lijepo jutro. Nakon tjedana i tjedana kiše - izašlo je sunce. Zgrabim Lou i krenem u šetnju. Ne razmišljam gdje idem, pustim nju da me vodi. Mislim o 41. godišnjici braka koju smo jučer slavili sa svekrom i svekrvom. Vjerojatno sam malo i mamurna jer smo se trudili vrlo dostojanstveno ju proslaviti. Iz razmišljanja me u sekundi prene čvtst stisak neke žene, zvonjava tramvaja i nakon sekunde deranje istog vozača. Nakon sekunde više ne čujem niti jednu riječ, samo mi se suze počnu slijevati niz lice.



Dođem doma, skuham si čaj i pustim film mog života da mi proteče kroz glavu. Sve što sam napravila i što nisam, što sam trebala reći ili nisam dovoljno puta rekla. Gdje sam putovala i gdje silno želim ići.



Sljedeći dan svane još sunčaniji. Obučem se i odem u grad. Kupim si veliki buket cvijeća. Kupim vino koje pijemo u vrlo rijetkim prilikama. Kupim si prepeličja jaja koja nisam nikad probala. Nasmijem se i odlučim kupiti i komad finog bifteka iako mi nije niti rođendan niti sam dobila na lotu. Kod kuće nam ispečem najdraži kolač.



Kad se suprug vrati s posla, ne može vjerovati gozbi koja ga čeka. Ne zna razlog. Skriva paniku i vrti film, vidim da se trudi iz petnih žila zaključiti da li je moguće da mi je opet rođendan ili je već došla i ta godišnjica braka. Ili sam dobila posao iz snova. Jedemo, uživamo u svakom zalogaju i svakom gutljaju vina. Svaki dan ispočetka...




NAJSOČNIJI JAFFA KOLAČ IKAD


140 g putra
200 g brašna
1 i pol žličica praška za pecivo
200 g smeđeg šećera
3 veća jaja
6 žlica mlijeka
korica jedne veće naranče

sok jedne veće naranče
50 g šećera
100 g tamne čokolade
1 dl vrhnja


Sve gornje sastojke staviti u mikser i miksati 3-5 minuta, dok ne posvijetli. Peći na 180 stupnjeva, 40 do 50 minuta. Za to vrijeme zagrijati sok od naranče sa šećerom, dok se šećer ne otopi. Kad je kolač pečen, izbosti ga čačkalicom i polako preljevati sokom da kolač sve upije. U drugoj posudi zagrijati vrhnje do kipljenja i preliti prego komada čokolade i miješati dok se čokolada ne rastopi. Pustiti da se preljev malo ohladi pa preliti preko skoro hladnog kolača.

24 comments:

  1. Priča me dirnula , žao mi je za suze, drago mi je za sve nakon njih, i da, treba se nekada ovako počastiti i bez razloga jer tada je zapravo sa najboljim razlogom. I ovakav kolač treba ispeći , fenomenalan je, meni se jako sviđa !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka! I jako je jednostavan za napraviti :)

      Delete
  2. Dobar potez...tako je kada kraljica napada. Za komad tog' kolaca bih se rado zrtvovala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Život nas uči da nikad ne znaš kad će ti klavir pasti na glavu... :)

      Delete
  3. Volim jaffu u svim oblicima. A takvo uzivanje bez posebnog povoda uvek podrzavam!

    ReplyDelete
  4. Bravo bravo za tekst, za kolačić i za slavljenje života! Ponekad me uplaši taj film koji se provrti kroz glavu, ali nekad me i natjera da se zaplačem od zahvalnosti...
    Volim tako osjetljive duše, uživala sam u postu! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milice, puno ti hvala na svim komplimentima :*

      Delete
  5. Trebamo živeti i veseliti se svakog dana, kao da nam je taj dan, zadnji dan.Ovo što se tebi desilo, može se svakom od nas desiti i zato uživajmo.
    Divan si kolač napravila i u zdravlje vam.

    ReplyDelete
  6. I naravno ne sekirati se oko gluposti jer je život prekratak da bi ga tako proveli! Kolač mi je super, bilježim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Točno! Nadam se da će vam se kolač sviđati :)

      Delete
  7. Kad život krene krivo... ili barem u čudnom smjeru - napravi kolač. To je i moja mantra :)
    Fino!

    ReplyDelete
  8. Učinila si upravo ono kaj je trebalo....
    A ovaj fini sočni kolač s narančom i čokoladom daje pečat cijeloj toj priči.

    ReplyDelete
  9. Jako mi je sve to sa tramvajem strasno! Sva sam se najezila!
    Ali sve sto sledi je toliko lepo i zivotno! Divno!
    Servis za caj je pre....en!!!
    Jafa takodje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad prvi put dođeš, pit ćemo čaj iz tog servisa ;)

      Delete
  10. Ovo bi u Danskoj rekli "ono kad razmazis samog sebe". Tako se i treba ponekad pocastiti. Kolac je divan, a ocarale su me solje i cajnik, stvarno preslatko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana. To nam je svadbeni poklon, moram priznati - jedan od najdražih :)

      Delete
  11. živjeti život punim plućima! i tako svaki dan...

    ReplyDelete
  12. Svaki dan bi nam trebao biti takav... A torta izgleda njami!

    ReplyDelete
  13. Ovaj kolač jednostavno mora biti dobar! Jako fino izgleda a i po sastojcima bih rekla da je fin! :D

    ReplyDelete