Pages

Tuesday, January 8, 2013

Najbolja juha od krumpira

Jučer su nam došli njegovi- mama, tata i bakica-kraljica na ručak, a ja i dalje nakon 11 godina imam tremu. Situacija je unaprijed poznata, ja živčanim i ne znam di bi prije krenula, a muž na kompjuteru sa ogromnim slušalicama na ušima da se ne mora niti praviti da me ne čuje. Zbilja me ne čuje, jer me ne želi čuti.



Al nekada nije bio toliko cool... Sjećam se kad smo tek počinjali odlaziti kod njegovih, bio je pun savjeta. S obzirom da su njegovi prilično dobri poznavatelji vina, najviše je strahova imao da ću se tu obrukati, što mi niti ne bi bio problem jer sam vino tada pila isključivo sa coca-colom. Pa mi je savjetovao da se ništa ne brinem, sve će biti super, samo da mi na pamet ne bi palo da si radim bambus jer da će starce infarkt tresnuti...


Ja sam ga poslušala, danas se svi jako volimo, zajedno s dobrim vinima. A tu dolazimo do novog problema. Suprug nema ništa naročito protiv da njegovi dođu, ne mogu čak ni reći da nije dobar domaćin, no za njegov ukus, oni predugo ostanu, a za to sam jedini krivac- ja. Jer, što ja imam toliko s njima pričati, nikad mu neće biti jasna moja naklonost gerijatriji, to citiram.




A ja si ne mogu pomoći, stvarno ne glumim. I moja ekipa se čudi, ali meni je s njima jednostavno zabavno. Pošto bakica svaki put kad netko spomene krumpir kaže da nema finije stvari od dobrog restanog, ili pirea, ili pomfrita, valjda bi ga i samo skuhanog jela, napravila sam ovu juhu. Pohvalili su je čak i ostali članovi obitelji, daleko manji zaljubljenici u ovaj gomolj.


SASTOJCI

panceta, količina po izboru
1 luk
6 manjih krumpira
3 stabljike celera ( američkog )
3 mrkve
1-1,5 l temeljca
3 žlice brašna
1 dcl mlijeka
pola dcl milerama
sol, papar
peršin
sir (po želji)



Narezati pancetu na kockice i popržiti je na vrućoj tavi dok ne postane hrskava, ostaviti sa strane.
Luk, mrkvu i celer narezati na male kockice pa dinstati u istoj posudi u kojoj ste pržili pancetu.
U isto vrijeme, dok se povrće dinsta, narezati krumpir, također na male kockice pa ga dodati povrću.
Začiniti solju i paprom, velikodušno.
Uliti temeljac (poslužiti će i juha iz vrećice, bistra pileća ili povrtna ali to niste čuli od mene ;)) i pustiti da zakuha, i nakon 10 minuta kuhanja krumpir bi trebao omekšati.
Pomiješati brašno sa mlijekom i to dobro, da ne bi bilo grudica, uliti u juhu pa kuhati još 5 minuta.
Odvojiti dvije trećine juhe i smiksati u blenderu, vratiti u juhu, dodati mileram i peršin i ako ste stvarno nezasitni - sira po želji.
Nemojte zaboraviti na panceticu s početka priče, s ljubavlju je pospite u juhu kad servirate.

17 comments:

  1. Cela priča o tvom odnosu sa njegovom familijom me baš nasmejala. :)
    Divna ti je ova krompir čorba. I ja je pravim slično i često. Obožavam spoj hrskave pancete i krompira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, mogla bi knjigu o tome napisati;)! A juha je stvarno genijalna, njemu doduše smetaju celer i mrkva - al to je druga knjiga!

      Delete
  2. Juha izgleda bajno, sigurno su svi guštali...
    Moram se nažalost prikloniti muškoj strani što se tiče druženja sa starijom generacijom - tu si nenadmašna! Ali, kako kažu: sto ljudi, sto čudi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa vi ste svi poludili, kaj bi ko Eskimi trebali sve preko 60 odvesti u nepoznatom pravcu?

      Delete
  3. Miljanovi mama i tata uglavnom ne vole moja eksperimentisanja u kuhinji, pa tako ja kad dolaze kod nas nešto klasično, da ne iskušavam sreću:)
    NJamzi je čorbica, baš bi mi prijala. Naravno bezpančetna:)
    Kroz svaki tvoj post upoznajem vas sve bolje i bolje. Nas dve smo stvarno slične al ovog puta sam sličnija Mislavu:):):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaže Mislav - ne radi se o tome tko je kome sličniji, nego tko je normalan, a tko nije;)

      Delete
  4. Juha 'fit' za kraljicu...Mora da prija u hladnom periodu (kod mene je jucer bilo 43*)...Biljezim za zimu!

    ReplyDelete
  5. Jao da, pratim na tv-u da je kod vas neizdrživo...

    ReplyDelete
  6. Ova tvoja juha zvuci odlicno. Stabljike celera koristim za puno stvari i uvijek ga imam u frizideru tako da bih mogla isprobati. Lijepa prica uz juhu :)

    ReplyDelete
  7. mmmm ova tvoja juha super izgleda! moram isprobati.
    p.s. ja se isto pridružujem ovoj drugoj skupini. sorry :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema problema, već sam se pomirila sa činjenicom da me moji bliski smatraju čudnom ;)

      Delete
  8. Trema je dobra stvar, sigurna sam da nemaš tremu nebi si dala tolko truda i pazila oko detalja....super si!! a poznajući Mislavove starce i ja bi se s njima hang out, naročito sa dobrim vinom u čaši!! :))

    ReplyDelete
  9. Predobra juhica :) I opet, odlična priča :D

    ReplyDelete